Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

14. 10. 2018. 15:29 >> 15:08

KALEZIĆ O KORISTIMA PRAJDA

Parada doprinijela poštovanju ljudskih prava

Organizovanje Montenegro prajda u proteklih nekoliko godina nije doprinijelo samo poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, već i ukupnom poštovanju ljudskih prava svih njenih građana, smatra predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Queer Montenegro, Danijel Kalezić.

Organizovanje Montenegro prajda u proteklih nekoliko godina nije doprinijelo samo poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, već i ukupnom poštovanju ljudskih prava svih njenih građana, smatra predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Queer Montenegro, Danijel Kalezić.

Kelezić je podsjetio da je prvi Montenegro prajd, 2013. bio događaj najvećeg bezbjednosnog rizika u novoj istoriji države, odnosno od vraćanja njene nezavisnosti.

"Svjedočili smo jednodnevnom vanrednom stanju na ulicama Podgorice, polomljenim automobilima, izlozima radnji, gradskog mobilijara. Danas se prajd dešava u mirnoj atmosferi bez incidenata“, kazao je Kalezić agenciji MINA.

Prajd je, kako je naveo, mjesto ponosa LGBTIQ osoba, njihovog prkosa, slobode i odbijanja da prihvate sram i krivicu koju društvo nameće svima koji su različiti po bilo kom osnovu.

On je kazao da prajd nastavlja da bude protest protiv porobljavanja i guranja među četiri zida, "i primoravanja da naše živote živimo onako kako drugi smatraju da treba, a ne onako kako mi osjećamo i želimo".

"Bez obzira na to da li smo različiti zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, ili smo žene, osobe sa invaliditetom, Romi, radnici, penzioneri, studenti, učenici ili pripadamo bilo kojoj drugoj društvenoj grupi, svi smo na određeni način suočeni sa pritiskom društva i ograničavanjem slobode da budemo to što jesmo i živimo svoje živote na način koji mi želimo i dostojanstveno", rekao je Kalezić.

U Organizacionom odboru prajda, koji će ove godine biti održan 17. novembra u Podgorici, je 50 LGBTIQ osoba, prijatelja LGBTIQ zajednice i članova njihovih porodica, koji od avgusta zajedno pripremaju šesti Montenegro prajd.

"Pripreme prajda su pri samom kraju. Već od ponedjeljka organizacioni odbor kreće u promotivnu kampanju i realizaciju različitih sadržaja", kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, prajd ove godine raste i širi se, pa će uz Nedjelju ponosa, festival LGBTIQ umjetnosti i kulture, tokom 30 dana prije šetnje biti organizovano više kulturnih i ostalih događaja u nekoliko crnogorskih gradova.

Kalezić je najavio da će Organizacioni odbor sljedeće sedmice dati javnosti više detalja o programima.

On je rekao da Montenegro prajd iz godine u godinu raste, i da bilježe sve veći broj učesnika.

Kako je kazao, Montenegro prajd je rastao od događaja na kojem su prve godine učestvovali najhrabriji borci za ljudska prava, do nekoliko prethodnih na kojem su ponosno šetale LGBTIQ osobe sa svojim porodicama.

Upitan hoće li na Prajd pozvati najviše Vladine zvaničnike, i očekuje li njihovo prisustvo, on je podsjetio da prethodne godine na Prajdu nije bilo nikoga od članova Vlade.

"To nije bila dobra poruka crnogorskoj LGBTIQ zajednici, i ove godine očekujemo da se to promijeni", rekao je Kalezić.

Kako je naveo, Organizacioni odbor još nije donio odluku o tome da li će ove godine direktno pozivati predstavnike i članove Vlade da učestvuju na prajdu.

Kalezić je ocijenio da je ova godina jako važna za ukupna, a posebno za osnovna ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, jer predstoji usvajanje zakona o životnim zajednicama lica istog pola koji će, kako je naveo, u značajnoj mjeri unaprijediti njihov pravni položaj i jednakost u društvu.

On je rekao da imaju korektnu saradnju sa predstavnicima Vlade i nadležnih ministarstava na kreiranju sadržaja tog zakona, ali i nove petogodišnje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba koja će biti usvojena do kraja godine.

Kalezić je kazao da ne očekuje probleme prilikom održavanja Prajda i da je taj događaj u potpunosti bezbjedan i da na posljednja četiri nijesu zabilježeni nikakvi incidenti.

Tenzije su, kako je naveo, definitivno splasnule, i građani Podgorice su pokazali određeni stepen tolerancije prema osnovnim ljudskim pravima LGBTIQ osoba.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније