Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

21. 10. 2018. 12:38 >> 12:16

VJEŠTAK BALISTIČKE STRUKE

Mihailović: Šenlučenje preveliki rizik

Metak ispaljen u vazduh, mase veće od 4,5 grama ima dovoljno energije da nekog ubije, poručio je vještak balističke struke, Milovan Mihailović i dodao da je šenlučenje previše rizično da bi čovjek mirne savjesti mogao podnijeti eventualne posljedice takvog čina.

Dvanaestogodišnja djevojčica ranjena je u ponedjeljak u podgoričkom naselju Masline, kada je pogodio zalutali metak dok se vraćala iz škole.

Mihailović je u intervjuu agenciji MINA rekao da, kada je riječ o pucanju u vazduh, odnosno o projektilima koji imaju slobodan pad, utvrđeno da svi projektili mase veće od 4,5 grama imaju dovoljno energije da nekog ubiju.

On je kazao da svaki projektil ispaljen u vazduh mora da padne na tlo i to sa određenom snagom, koja zavisi od kalibra i ugla pod kojim je metak ispaljen, kao i mase i oblika projektila.

"Za probijanje ljudske kože dovoljno je da energija proijektila bude najmanje 0,0225 džula po milimetru kvadratnom a za nanošenje teških povreda, 1,5 džula po kvadratnom milimetru," rekao je Mihailović.

Tako na primjer, naveo je on, jedan od slabih metaka, pištoljski metak, kalibra 7,65 milimetra ima projektil mase od oko 4,5 grama.

"Ovaj projektil ispaljen pod uglom od 45 stepeni ostvaruje domet od oko 1,3 kilometra i ima energetski potencijal dovoljan da usmrti čovjeka. Najčešće se koristi pištoljska munucija kalibra devet milimetara, čiji projektil ima masu od osam grama," pojasnio je Mihailović.

Maksimalni domet ovog projektila je, rekao je on, oko dva kilometra.

"Na daljini od 1,2 kilometra ovaj projektil ima energiju od 0,4 džula po milimetru kvadratnom i znači da je dovoljno za ranjavanje," kazao je Mihailović.

On je rekao da projektili koji pripadaju puščanoj municiji, kalibri 7,9 milimetara imaju masu od 12,85 grama.

"Ispaljeni pod uglom od 35 stepeni imaju domet oko 4,1 kilometar a ispaljeni pod uglom od oko 80 stepeni dostizu visinu od oko tri kilometra sa dometom od oko 1,3 kilometra," kazao je Mihailović.

On je rekao da kada je riječ o pucanju u vazduh, odnosno o projektilima koji imaju slobodan pad, utvrđeno je da svi projektili mase veće od 4,5 grama imaju dovoljno energije da nekog ubiju.

"Što se tiče vještačenja tih projektila, isto kao i svi drugi projektili, može se identifikovati oružje iz kojeg je ispaljeno," pojasnio je Mihailović.

On je rekao da je šenlučenje, pucanje iz vatrenog oružja, kao pojava kojom se obilježava radost i veselje imala svoju istorijsku ulogu u prošlom vremenu ali da tamo mora i ostati.

Mihailović je ocijenio da šenlučenje nosi prevelik rizik da bi čovjek mirne savjesti mogao podnijeti eventualne posledice takvog čina.

"Iskazujući sopstvenu radost za, na primjer, rođenjem sjeteta, možete nekom drugom oduzeti dijete ili nanijeti slično zlo," kazao je Mihailović.

Kako je naveo mora se shvatiti da se, zbog razvijenosti gradova, posebno Podgorice, ne može računati da ispaljeni projektil može pasti na sigurno mjesto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније