Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 12. 2018. 14:27 >> 20:38
75

BEOGRAD ODGOVORIO

Nijesmo uzeli tuđe, gusle su srpske

Ministarstva kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da je guslar koji je izveo pjesmu na otvaranju Kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu bio odjeven u nošnju koju su "nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini", i da je to "činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmijeni".

U odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture Crne Gore, navodi se da je izraziti dio srpskog nasljeđa poticao i potiče iz Crne Gore i da Srbija tom prilikom "nije uzela ništa tuđe" i da je nadležno crnogorsko ministarstvo trebalo "sa više takta i skrupula da se oglasi u vezi sa ovom temom".

"(Ovim putem ih) obavještavamo da Srbija nije 'posegnula' ni u čije kulturno nasljeđe 'predstavljajući ga kao svoje', i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu za neprimjerenom i neargumentovanom jetkošću", navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Iz srpskog ministarstva dodaju da su spremni da u tom poslu "pruže i odgovarajuću pomoć i podatke".

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je dodalo da je, prilikom nominacije pjevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnijela opsežnu dokumentaciju i da su stručnjaci Uneska dvije godine vrednovali priloženi dosije, a da je čitava procedura bila javna.

"Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je riječ o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svjedoče brojna udruženja i posjećene guslarske večeri", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture Crne Gore juče je ocijenilo je da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu organizator posegnuo u "konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore i predstavio ga kao svoje", nastupom guslara koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju.

Пратите нас на

Коментари75

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније