Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

24. 12. 2018. 18:05 >> 17:41

FALI JOŠ SLUŽBENIKA

U ZIKS-u trenutno 1.150 zatvorenika

Nedovoljan broj službenika osnovni je problem u radu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), a prostorni kapaciteti biće riješeni izgradnjom novog zatvora za sjever u Mojkovcu, saopšteno je na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode. U ZIKS-u trenutno boravi 1.150 osoba, od čega je 13 žena.

Odbor je danas organizovao konsultativno saslušanje predstavnika ministarstava pravde i unutrašnjih poslova i direktora ZIKS-a na temu “Stanje u zatvorskom i pritvorskom sistemu Crne Gore”.

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić kazala je da u ZIKS-u radi malo službenika u odnosu na standard u toj oblasti i broj osoba koja se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne ili u pritvoru.

Ona je rekla da je ove godine predviđeno zaposlenje 30 službenika, i objasnila da ZIKS nije obuhvaćen Planom optimizacije i da nastavljaju sa oglašavanjem za odobrena radna mjesta.

Prema riječima Radonjić, ove godine su započeti određeni pregovori u cilju snaženja kadrovskih kapaciteta kroz iznalaženje modaliteta za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u ZIKS-u.

Kada je riječ o stanju infrastrukturi, Radonjić je rekla da su objekti stari i da zahtijevaju dosta novca za adaptaciju.

Milion i 200 hiljada za tehničku dokumentaciju za specijalnu zdravstvenu ustanovu

Kako je navela, ove godine su pristupili izradi tehničke dokumentacije za specijalnu zdravstvenu ustanovu, za objekat nove prijavnice, multifunkcionalni objekata i objekat odjeljenja otvorenog tipa i kandidovali da gradnja bude finansirana iz IPA sredstava.

Radonjić je kazala da su podnijeli aplikaciju za podršku za izradu tehničke dokumentacije za zatvor za sjevernu regiju, a planirano je da bude sagrađen u Mojkovcu.

"Upravni odbor zapadno investicionog okvira je usvojio našu aplikaicju i dobili smo grant od milion i 200 eura za izradu tehničke dokumentacije i realizaciju ovog granta očekujemo tokom naredne godine, čime bi se stvorili uslovi za kreditni angažmam sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) za izgradnju novog zatvora”, saopštila je Radonjić.

Govoreći o kapacitetima zatvorskog sistema, Radonjić je navela da uspostavljanje sistem za izvršenje alternativnih sankcija utiče na oslobađanja prostora i smanjenja zatvoreničke populacije.

Ona je kazala da je ove godine 277 osoba izvršilo kaznu rada u javnom interesu, dok je bilo 126 izvršenih kazni kućnog zatvora.

Radonjić je ukazala da postojeće zdravstvene ustanove iz oblasti psihijatrije imaju nedovoljan broj srednjeg medicinskog osoblja ali i ljekara specijalista i da to treba biti u fokusu.

Ove godine 32 zaposlena

Direktor ZIKS-a, Milan Tomić, je kao osnovni problem u radu Zavoda istakao nedovoljan broj službenika.

Prema njegovim riječima, ove godine zaposlena su 32 službenika, a za narednu godinu su budžetom predviđena dodatna zapošljavanja.

“Ni to neće biti dovoljno, ali korak po korak idemo ka potpunom rješavanju ovoga pitanja”, rekao je Tomić.

Kako je rekao, značajne aktivnosti su preduzeli za poboljšanje uslova rada službenika, smanjen je problem neiskorišćenih odmora, nabavljena specijalna vozila, a ušli su i u ozbiljnije rješavanje stambene problematike zaposlenih u ZIKS-u.

On je najavio da će do kraja godine, ili u prvom kvartalu naredne, biti adaptirane pritvorske prostorije u Kotoru, Ulcinju i Beranama, a vrijednost radova iznosi oko 100 hiljada eura.

Tomić je saopštio da u ZIKS-u trenutno boravi 1.150 osoba, od čega je 13 žena.

"Maloljetnički zatvor završen, ali da zbog nedostaka službenika osuđeni nijesu prebačeni u taj objekat", rekao je Tomić.

On je kazao da je broj mentalno oboljelih znatno smanjen u odnosu na prethodne godine i da trenutno na liječenje u bolnici u Kotoru čeka šest zatvorenika.

Tomić je rekao da se slaže sa navodima iz izvještaja Ombudsmana da zatvorenici, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, imaju ista prava kao i ostali građani Crne Gore.

“Ja bih rekao u nekim segmentima i bolju zaštitu”, dodao je Tomić.

On je kazao da je trenutno 300 zatvorenika radno angažovano i očekuje da će naredne godine taj broj biti povećan.

Tomić je, osim nedostatna službenika, kao problem istakao to što je čitav ZIKS okružen privatnim imanjima i stambenim kućama i da tu imaju ograničenje u kontroli.

On je rekao da se ne slaže sa konstatacijom zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zdenke Perović da, kada je riječ o prekoračenju ovlašćenja policijskih službenika, policija postupa samo kada određeni snimak dospije u javnosti.

“Od početka godine disciplinski je odgovaralo 27 policijskih službenika, izrečene su im disciplinske mjere, između ostalog, zbog torture”, istakao je Tomić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније