Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

25. 12. 2018. 07:40 >> 07:42
7

U VEĆINI HRIŠĆANSKIH CRKAVA

Božić je po gregorijanskom kalendaru

Većina hrišćanskih crkava koje su prihvatile računanje vremena po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić - dan Rođenja Isusa Hrista.


Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrišćanskih crkava istočnog obreda, Božić slave i pravoslavne koje su krajem prošlog vijeka prešle na gregorijanski kalendar.

Božićne čestitke uputili su najviši državni funkcioneri i predsjednici političkih partija.

Predsjednik Milo Đukanović čestitao je Božić nadbiskupu barskom Rok Đonlešaju, biskupu kotorskom Iliji Janjiću i svim građanima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz želju da praznik provedu u miru, ljubavi i blagostanju, sa porodicom i prijateljima.

On je uvjeren da će univerzalne poruke mira, praštanja i tolerancije svojstvene Božiću, biti putokaz za cijelo društvo, „da ono i ubuduće proklamuje i njeguje solidarnost i humanost kao vrijednosti koje baštinimo vjekovima“.

Premijer Duško Marković čestitao je Božić vjernicima i najvišim velikodostojnicima Katoličke crkve u Crnoj Gori i poželio da božićni dani donesu uzdignuća ljudskih vrlina do nivoa onih vrijednosti kojima zajednički težimo. 

"Da se u blagdanskim radostima prepoznajemo razumijevanjem, poštovanjem i praštanjem“, kaže se u čestitki predsjednika Vlade upućenoj Nadbiskupu Barskom Roku Đonlešaju i Biskupu Kotorskom Iliji Janjiću.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, uputio je čestitku barskom nadbiskupu Roku Đenlošaju, kotorskom biskupu Iliji Janjiću i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

„Njegujući i poštujući najviše vrijednosti koje propovijeda hrišćanstvo: ljubav, praštanje i poštovanje, u vjekovnom suživotu viševjerske i višenacionalne Crne Gore, usvojili smo najviše standarde što se od nas kao demokratskog društva i očekuje i stvorili uslove da pripadnici svih vjera u slobodi i radosti proslavljaju svoje velike praznike", kazao je Brajović.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka naveo je da Božić širi radost, donosi praštanje, donosi milost svima koji ga proslavljaju u porodičnom hramu i među prijateljima. 

"Poruke mira, praštanja, pokajanja, ljubavi i sloge kao osnova hrišćanske crkve i vjere, vjekovima snažno žive u Crnoj Gori i utiču na jačanje tolerantnog i primjerenog viševjerskog, višenacionalnog i višekulturnog društva«, navodi se u čestitki Zenke. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније