Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavio: O.Z. ]

05. 01. 2019. 08:27 >> 09:15
7

RADUNOVIĆ ISTAKAO

Odnos prema Božićnjem ustanku je odnos prema nama samima

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović kaže da je ova organizacija u saradnji sa Prijestonicom, svake godine, 6. januara organizovalo polaganje vijenca na spomenik učesnicima Božićnog ustanka.

"Time smo ukazivali na značaj ovog događaja i izražavali duboko poštovanje prema njegovim akterima. Smatrali smo, s razlogom, da za 100. godišnjicu treba konačno urediti spomenik, a obilježavanje godišnjice organizovati na državnom nivou. U tom smislu smo se obratili ministru odbrane, obzirom da je upravo to Ministarstvo prije deset godina podiglo spomenik i kod ministra Predraga Boškovića smo naišli na potpuno razumijevanje", kaže Radunović u intervjuu Vikend novinama.

On ističe da je uređenje spomenika uspješno završeno, a proslava planirana na visokom državnom nivou.

"Treba istaći da je taj slobodarski duh Cetinja i Cetinjana nastajao i razvijao se više vjekova. Cetinjani su, u slavnoj crnogorskoj istoriji uvijek aktivno učestvovali ispisujući njene najljepše stranice rodoljubljem, požrtvovanjem, hrabrošću i žrtvama. Prirodno je onda da ova sredina zna da cijeni i iskazuje poštovanje prema takvim primjerima. Cetinjani su imali poštovanje prema ustanicima u čiju čast se organizuje ova proslava još i onda kad se o tome događaju znalo veoma malo ili gotovo ništa, kad on nije bio cijenjen i poštovan ni približno njegovom značaju i kada njegovo slavljenje nije bilo dobrodošlo. Stoga, sasvim sam siguran, činjenica da se godišnjica ovoga ustanka može slaviti pa još da to organizuje država, čini veliko zadovoljstvo Cetinjanima", smatra Radunović.

Radunović smatra da je podizanje spomenika obelisk u Bajicama u stvari rezultat već ranije učinjene prekretnice i trasiranog puta kojim želi ići Crna Gora.

"Isto tako, kazao bih da se radilo o prekretnici u odnosu Crne Gore prema sebi. Još i ranije je zvanična i većinska Crna Gora zauzela stav da treba da sama bira svoj put, da izgrađuje svoju državu na njenim hiljadugodišnjim temeljima, da sama sebe izdržava, da čuva i njeguje nacionalni i kulturni identitet i sl. Na takvom kursu, sasvim je prirodno da se podiže spomenik učesnicima Božićnjeg ustanka i da im se konačno da mjesto među slavnim borcima za slobodu Crne Gore."

"Izvjesno je da je komitski pokret nastao kao izraz nemirenja njegovih učesnika sa napadom na slobodu Crne Gore. Nažalost, ovaj pokret je bio osuđen na neuspjeh, obzirom na interese i odluke moćnih sila, perfidnost i beskrupuloznost njegovih neposrednih protivnika. Uz sve to, kreatori i realizatori te, vjerovatno najveće istorijske nepravde koja je nanešena jednom narodu i jednoj državi, našli su u samoj Crnoj Gori saradnike i neposredne izvršioce. Možda mnogi od njih i nijesu bili ni svjesni što rade i gdje sebe svrstavaju. Možda su i oni imali dobre namjere ali nijesu uspjeli da prepoznaju šta je pravi put i interes Crne Gore. Neki od aktivnih boraca za “ujedinjenje” su ne dugo poslije toga postali svjesni šta je učinjeno Crnoj Gori i pokajali se zbog doprinosa koji su sami dali. Nažalost, bilo je to kasno i za njih i za Crnu Goru. No, ne bi makar trebalo da bude kasno za nas da na ovom i takvim primjerima shvatimo da Crna Gora treba i mora da gradi politiku na svojim interesima i da se bori za njihovo ostvarivanje", kaže Radunović na kraju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније