Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

29. 01. 2019. 06:40 >> 16:30

OTKRIJU LI SE NA VRIJEME

Izlječivo 4 od 5 karcinoma materice

Povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, ljekari pozivaju žene na redovni pregled kod izabranog ginekologa, makar jednom godišnje. Podsjećaju da domovi zdravlja pozivaju na skrinig preglede, na koje se treba obavezno odazvati, jer kada se otkriju na vrijeme, 4 od 5 karcinoma materice su potpuno izlječivi.

Pregledom koji traje samo desetak minuta možete spriječiti rak grlića materice.

Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda tj. uzimanje brisa grlića materice na hpv viruse.

“Od 5 karcinoma grlića materice 4 su 100 posto izliječiva,” kaže doktor Milovan Jovanović, načelnik izabranih doktora za žene Doma zdravlja Podgorica.

Većina žena odazvalo se na pozive za ginekološki pregled. Međutim značajan broj je nedostupan jer su im mobilni telefoni van fukcije.

“Nije sigurno došlo jedno 45 odsto  žena, nijesmo mogli da uspostavimo nikakve kontakte sa njima", kazao je Jovanović.

 U Crnoj Gori od raka grlića materice najčešće obolijevaju mlađe žene u reproduktivnom dobu.

I ako je odgovor na pitanje da li ste bili na ginekološkom pregledu u posljednjoj godini negativan, pravi je trenutak da ga zakažete još sjutra. Na vrijeme ste.

Marija Radulović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније