Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 02. 2019. 13:56 >> 13:29
3

PLANOVI

Tri nove klinike u krugu KCCG koštaće 13 miliona

Izgradnja tri nove klinike u krugu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koštaće oko 13 miliona eura, a početak izgradnje objekta Klinike za psihijatriju, za koju novac još nije obezbijeđen, zavisiće od ishoda pregovora sa finansijskim institucijama.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu Milica Škiljević ukazala je da su izgradnja klinika za infektivne bolesti, za dermatovenerologiju i za psihijatriju prioritetni infrastrukturni projekat u oblasti zdravstva.

Ona je agenciji Mina kazala da je novac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju obezbijeđen iz Programa IPA 2018 i državnog budžeta, dok traže podršku za realizaciju projekta izgradnje Klinike za mentalno zdravlje.

Škiljević je navela da je objekat postojeće psihijatrijske klinike star i smješten u neadekvatnom prostoru "barake" u parku Petrovića, na zemljištu koje nije vlasništvo Kliničkog centra, kao ni objekat.

Ona je podsjetila da je u proteklom periodu adaptiran postojeći objekat, čime su neznatno poboljšani uslovi za smještaj i liječenje pacijenata, ali da je KCCG, uz prethodnu saglasnost Ministarstva zdravlja, uradio glavni projekat kojim je predviđena izgradnja nove klinike.

Kako je istakla Škiljević, izgradnjom i opremanjem Klinike za mentalno zdravlje, čija je vrijednost procijenjena na oko 4,75 miliona eura, biće trajno riješen problem uslova i smještajnih kapaciteta mentalno oboljelih pacijenata.

Ona je kazala da je projekat Klinike za mentalno zdravlje uvršen na Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata čija realizacija mijenja stanje u državi sa aspekta stvaranja više mogućnosti za razvoj i bolji kvalitet života, te da su dužni da kroz različite modele traže podršku za realizaciju tog projekata.

"U tom pravcu, Ministarstvo zdravlja je ove godine inteziviralo komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama i nadamo se da ćemo do kraja godine imati partnera u realizaciji navedenog projekta", saopštila je Škiljevića.

Ona je objasnila da je kapitalnim budžetom za ovu godinu za Kliniku za mentalno zdravlje planiran novac za javni konkurs, izradu i reviziju tehničke dokumentacije. 

"Dakle, u ovoj godini su predviđene pripremne aktivnosti, odnosno otpočinjanje projekta, a početak izgradnje objekta, odnosno dalja dinamika realizacije projekta će zavisiti prvenstveno od ishoda pregovora sa finansijskim institucijama", rekla je Škiljević.

Škiljević je kazala da je projekat klinika za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju još jedan prioritetni infrastrukturni projekat u oblasti zdravstva, čiju realizaciju je, zbog jačanja infrastrukturnih kapaciteta države u cilju unapređenja njenog odgovora na zarazne bolesti, podržala Evropska komisija.

"Glavnim projektom koji je obezbijedio Klinički centar predviđeno je da navedene dvije klinike budu smještene u jednom objektu, a ukupna procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja objekta klinika iznosi 8,28 miliona eura", saopštila je Škiljević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније