Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 03. 2019. 12:29 >> 11:56

PODRŠKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Pomoć za najviše standarde na farmama

Dva javna poziva crnogorskim poljoprivredni proizvođačima za podršku unapređenja standarda na farmama, objavljena su ove sedimce, a zaintresovani se mogi prijaviti do 13, odnosno 15. aprila.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopštilo da su to javni pozivi za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom i za podršku dostizanju standarda dobrobiti životinja u stočarstvu.

"Navedene mjere podrške kreirane su u skladu sa potrebama proizvođača da uvođenjem najviših standarda na farmama, vezanih za poštovanje agroekoloških uslova u proizvodnji, zaštitu životne sredine i dobrobiti životinja, unaprijede proizvodnju i konkuretnost. Takođe, ispunjavanje ovih standarda jedan je od uslova za da konkurišu za sredstva iz EU fondova, kako što je aktuelni IPARD Program" navodi se u saopštenju.

Za adekvatno skladištenje stajskog đubriva na farmi, Ministarstvo je obezbijedilo podršku za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka. Poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu 60 odsto ukupne vrijednosti investicije, a mladi poljoprivrednici 70 odsto podrške.

Kako se objašnjava, na ovaj poziv mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje pet uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, 5 krava/bikova, 10 junica) registrovanih u odgovarajućim registrima koje vodi Ministarstvo.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta je 13. april.

"Mjera podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja kreirana je prvi put ove godine, u cilju pomoći proizvođačima da poboljšaju uslove za smještaj proizvodnih grla, očuvanje njihovog zdravlja i poboljšanje konkurentnosti gazdinstava. Bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto se može ostvariti za nabavku gumenih podloga za ležišta, boksova za orezivanje papaka, boksova za telad, automatskih pojilica" navodi se u saopštenju.

Za podršku po ovom Javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku po ovom Javnom pozivu, posjeduju najmanje tri uslovna grla (30 ovaca, 30 koza, 3 krava/bikova, 30 junica), takođe upisana u odgovarajuće registre Ministarstva.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 3.000 eura, za šta je podrška do 1.500. Minimalno prihvatljiva investicija je 500 eura. Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekta je 15. april.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније