Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 04. 2024. 15:28 >> 15:28
Čitaj mi:

JOKOVIĆ NA SKUPU U ITALIJI

Podrška istraživanjima i primjeni najboljih praksi u proizvodnji vina

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković učestvovao je na Vinskom ministarskom sastanku u Italiji, na poziv ministra poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije Frančeska Lolobriđida. Prvi Vinski ministarski sastanak je bio prilika da zemlje članice OIV-a podijele svoje ciljeve i prioritete u sektoru vina.

Vinski ministarski sastanak je održan u regionu Frančakorta, u gradovima Breša i Verona, a Joković je prisustvovao i svečanom obilježavanju 100. godina od osnivanja Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino - OIV.

Prvi Vinski ministarski sastanak je bio prilika da zemlje članice OIV-a podijele svoje ciljeve i prioritete u sektoru vina. Klimatske promjene i održivost su teme koje su prepoznate kao suštinski fokus za rješavanje u budućnosti.

Obraćajući se učesnicima sastanka, kako su naveli u saopštenju, ministar Joković je naglasio da je proizvodnja grožđa i vina vjekovima bila dio crnogorske tradicije, vjere, kulture i običaja.

"Crna Gora se zalaže za promociju sorti koje su otpornije na ekstremne vremenske uslove i podržava istraživanja koja će nam omogućiti da iskoristimo bogatstvo genoma vinove loze na najefikasniji način. Suočeni sa današnjim izazovima posebno želim istaknuti značaj strategije održivosti vinove loze i vina. Svjesni smo da su klimatske promjene, promjene na tržištu i zahtjevi potrošača postavili nove izazove pred naš sektor. Zbog toga podržavamo dalja istraživanja i primjenu najboljih praksi kako bismo osigurali održivu proizvodnju vina uz minimalni ekološki uticaj", naglasio je Joković.

On je naveo, da Crna Gora iako teritorijalno među manjim vinogradarskim državama u Evropi ima najveći vinograd u jednom kompleksu, površine 2.310 ha, u vlasništvu renomirane kompanije "13 Jul – Plantaže".

Joković je ukazao na posvećenost Crne Gore saradnji sa svim članicama OIV-a u cilju unapređenja vinogradarstva i vinarstva širom svijeta uz poruku da naša zajednička vizija i djelovanje osiguraju da vinova loza i vino i dalje budu simbol tradicije, kulture i održivosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније