Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 03. 2019. 15:07   >>  14:33

IZVJEŠTAJ SAVJETA

Polovina pritužbi na policiju neosnovana

Savjet za građansku kontrolu rada policije prošle godine je u radu imao 94 predmeta, a u skoro polovini je konstatovano profesionalno i zakonito postupanje policije. Povreda ljudskih prava i neprofesionalno postupanje policije utvrđeno je u 23 predmeta ili 24,5 odsto, stoji u izjveštaju Savjeta za 2018.

Savjet za građansku kontrolu rada policije izvještaj o radu u 2018. godini dostavio je na razmatranje Skupštini Crne Gore.

Na osnovu pritužbi građana formirana su ukupno 52 predmeta ili 55,32 odsto od ukupnog broja. Po inicijativi Savjeta formirana su 24 predmeta, na osnovu pritužbi i obraćanja nevladinih organizacija (NVO) formirano je 11 predmeta.

Na osnovu pritužbi policijskih službenika formirana su četiri predmeta, a po jedan predmet je formiran na osnovu obraćanja sindikalne organizacije, Skupštine Crne Gore i inicijative CB Nikšić, navodi se u izjvještaju.

“U odnosu na 2017. došlo je do značajnog povećanja broja predmeta (za preko 55%) dok se u odnosu na 2016 godinu radi se o istom broju predmeta u radu”, stoji u izvještaju Savjeta

Od ukupnog broja predmeta u radu oko 18 odsto se odnosilo na primjedbe u vezi prekoračenja policijskih ovlašćenja od čega 12 predmeta uključuje i postojanje tjelesnih povreda, 12 predmeta ili 13% ukupnog broja predmeta podrazumijeva provjeru postupanja policije u konkretnim slučajevima a 29 predmeta ili 31% se odnosi na navodnu povredu nekih drugih prava i sloboda pri primjeni policijskih ovlašćenja.

“Ostali se predmeti, njih 36 ili 38,3 odsto od ukupnog broja predmeta u radu, odnose na pitanja iz policijskog integriteta, poboljšanja primjene policijskih ovlašćenja ili razvoja policijske organizacije”, pokazuju podaci Savjeta.

Predmeti u radu Savjeta podrazumijevali su provjeru postupanja policije prema 75 građana, a provjerama je obuhvaćeno postupanje 90 policijskih službenika i starješina.

Povreda ljudskih prava i neprofesionalno postupanje policije utvrđeno je u 23 predmeta ili 24,5 odsto.

“Profesionalno i zakonito postupanje policije je konstatovano u 44 predmeta ili 48,8 odsto od ukupnog broja predmeta”, navodi se u izvještaju.

U dva od četiri slučaja je utvrđena povreda prava policijskih službenika i iste su otklonjene.

“Ostali predmeti su zaključeni preporukama i odgovarajućim zaključcima”, satoji u izjveštaju Savjeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније