Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

05. 04. 2019. 10:33 >> 15:24
1

HRAPOVIĆ

Laboratorija za HLA tipizaciju nacionalni interes

Klinički centar Crne Gore i crnogorski zdravstveni dobio je danas laboratoriju za HLA tipizaciju.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je postojanje takve laboratorije u Crnoj Gori nacionalni interes.

Riječ je o, kako navodi, "još jednoj inovaciji u crnogorskom zdravstvenom sistemu koja se ogleda u uvođenju nove dijagnostike kroz HLA tipizaciju".

"Sprovodeći politiku Vlade Crne Gore u oblasti zdravstva, ulaganjem od skoro pola miliona eura sredstava, koja su obezbijeđena zahvaljujući Ministarstvu nauke i Ministarstvu zdravlja, kao i uspješnom vođenju projekta od strane KCCG i profesorke Marine Ratković današnji datum možemo smatrati prekretnicom u daljem razvoju transplantacione medicine u Crnoj Gori", rekao je Hrapović.

On je pojasnio da će se, zahvaljujući toj savremenoj laboratoriji, sve pretrage o ispitivanju tkivne imunološke podudarnosti između primaoca i donora organa ili tkiva sada raditi na ovom mjestu, "a za šta smo do sada pacijente upućivali u Hrvatsku".

Velike mogućnosti laboratorije

"Laboratorija za HLA tipizaciju će služiti, ne samo za pripremu i odabir pacijenata kojima je neophodna transplantacija organa već i u dijagnostičke svrhe. Osim u transplantacionoj medicini ova laboratorija će imati veliki značaj i u dijagnostioci drugih oboljenja, koja se javljaju kod ljudi koji su nosioci nekih specifičnih HLA markera", rekao je Hrapović.

U laboratoriji će se, kazao je on, sprovoditi i populaciona HLA tipizacija stanovništa Crne Gore.

"Ovo je od bitnog nacionalnog interesa, jer se sprovodjenjem takvog testiranja, prati predispozicija stanovništva na razvoj i kretanje bolesti. Poznavanja ovih činjenica omogućiće nam donošenje i sprovodjenje nacionalnih strategija praćenja takvih  bolesti, kao i donošenje adekvatnih strategija za praćenje, monitornih i stavljanje pod kontrolu bolesti kojima je sklona nacija", kazao je Hrapović.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je da laboratorija predstvalja novi dijagnostički iskorak u radu KCCG i cjelokupnog zdravstvenog sistema.

On je rekao da HLA Laboratorija nudi velike mogućnosti.

"Na prvom mjestu nam je transplantacioni program. Uz HLA laboratoriju smo u prilici da ovdje u Crnoj Gori na precizan i jasan način odredimo kolika je kompatibilnost između primaoca i donora organa“, naveo je Eraković.

Eraković je kazao da HLA Laboratorija nudi velike mogućnosti za razvoj kliničkih grana u KCCG, jer postoje mnoge autoimune bolesti, naročito u hematologiji i reumatologiji, koje će posredstvom te laobarorije moći da se dijagnostikuju.

Važan ekonomski aspekt projekta

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je HLA Laboratorija dio projekta koji je pokrenuo resor na čijem je čelu.

Ona je objasnila da se radi o jednom od osam grantova koje je podržala Vlada, a koji je finasirala Svjetska banka.

“Mi ovim projektom ne dobijamo samo laboratoriju u kojoj će se raditi važne analize neophodne za transplantaciju organa, nego i naš domaći obućen kadar zahvaljujući transferu znanja i tehnologija”, kazala je Damjanović.

Prema njenim riječima, projekat ima važan ekonomski aspekt, jer su se takve analize do sada radile u inostranim zdravstvenim institucijama, a to je prouzrokovalo visoke troškove.

“U taj projekat smo uložili oko pola miliona EUR, 70 odsto je finasiralo Ministarstvo nauke, a 30 odsto Ministarstvo zdravlja. Samo za nekoliko godina sva ova sredstva ćemo da povratimo, što ukazuje da ae radi o ekonomski održivom projektu”, zaključila je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније