Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 04. 2019. 16:34 >> 16:39
1

DRUŠTVO PROFESIONALNIH NOVINARA

"Velika slova nijesu senzacionalizam"

Navodi u tužbi predsjednika države Mila Đukanovića protiv Vijesti, zbog objavljenog intervjua s predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem, da je taj intervju najavljivan, te da su naslovi velikim slovima ne upućuju na senzacionalizam, kako se tvrdi u tužbi, saopštili su iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Kako su kazali iz društva,  Đukanović je tužio list Vijesti za nadoknadu nematerijalne štete, zbog intervjua objavljenog sa kontroverznim biznismenom Duškom Kneževićem.

"U tužbi tvrdi da nije bilo dobre vjere novinara, ni profesionalizma, već senzacionalizma koji je trebalo da mu nanese štetu i poljulja ugled. `Vijesti` su u intervjuu prenijele navode Kneževića, koji je bio blizak vlastima i Đukanoviću, što potrđuju mnoge objavljene informacije, njihove zajedničke fotografije, ali izjave obojice", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je od javnog interesa debata da li postoji korupcija na visokom nivou i da li vlasnici privatnog biznisa utiču na donošenje političkih odluka nezakonitim finansijskim donacijama.

"Debata o tome u javnosti traje mjesecima, pa sa novinarskog aspekta, postoji razlog da se povjeruje u izjavu biznismena koji je već javnosti ponudio indicije i otvorio raspravu. Navodi u tužbi da je intervju najavljivan, da su naslovi velikim slovima, ne upućuju na senzacionalizam, kako se tvrdi. To je uobičajen medijski standard, i nije karakteristika Vijesti ili Balkana, već standard vizuelnog identiteta štampe i zemalja zapadne demokratije. Vjerujemo da će sud to prepoznati ili makar konsultovati eksperte za medijsko pravo, ako već nije znala glavna urednica Dnevnih novina, koja Vijesti optužuje za senzacionalizam i istovremeno kršenje etičke standarde novinarstva", saopšteno je iz Društva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније