Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 04. 2019. 10:08 >> 10:21
2

SINDIKAT NACIONALNE BIBLIOTEKE

Prijete potpunim prekidom rada

Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ”Đurđe Crnojević” pripremaju štrajk sa potpunim prekidom rada, jer su iscrpili sva sredstva borbe za uspostavljanje normalne, zakonom propisane organizacije rada u Biblioteci, saopštio je Sindikat te ustanove.

Izvršni odbor Sindikata NBCG "Đurđe Crnojević" saopštio je da su primorani da pripreme štrajk sa potpunim prekidom rada do rješavanja problema organizacije poslova u Biblioteci.

Kažu da se organizacija poslova u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ”Đurđe Crnojević”, od usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, svela na poslove knjižničara i bibliotekara.

“Usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, oktobra 2016. godine mnogi poslovi i radna mjesta koji su do sada postojali u Nacionalnoj biblioteci, su nestali iz Granskog kolektivnog ugovora, iako u Biblioteci postoji osnovna potreba za njima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, Nacionalna biblioteka Crne Gore dužna da ispuni“, poručuju iz Sindikata.

Napominju da su svi ovi poslovi postojali u prethodnim Granskim kolektivnim ugovorima i aktima Biblioteke.

„Između Ministarstva kulture i Nacionalne biblioteke je nastalo vrzino kolo i oko usvajanja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u ovoj ustanovi. U periodu od usvajanja GKU do danas su se izmijenila tri ministra, zaposleni u Biblioteci su organizovali više štrajkova upozorenja, direktor Biblioteke se, kao i sindikat ove ustanove, više puta obraćao Ministarstvu kulture sa zahtjevima za pomoć oko rešavanja problema organizacije poslova u Biblioteci. Međutim, bazuspješno“, poručuje IO Sindikata.

Sve što je Biblioteka kao pomoć od Ministarstva kulture dobila za to vrijeme, kako navodi Sindikat, bila su obećanja i načelni dogovori da treba da se mijenja Zakon o bibliotečkoj djelatnosti.

Zaposleni kažu i da su u čudu, jer se oni upravo pozivaju na Zakon o bibliotečkoj djelatnosti u kojem su pobrojani poslovi koje, u zavisnosti od tipa kojem pripada, neka biblioteka treba da obavlja.

„Zar treba da se mijenja Zakon da bi bio u skladu sa GKU? Do sada je u pravnom sistemu ove države bilo da iz zakona proističu podzakonska akta, a GKU svakako jeste podzakonski akt. On treba da se uskladi sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti, a ne Zakon sa njim. Drugo je pitanje na koga se GKU, u crnogorskoj kulturi – tek na nekoliko institucija. Od svih biblioteka u CG ovaj akt se svakako ne odnosi na Univerzitetsku biblioteku, na fakultetske biblioteke, na biblioteku Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Svim bibliotekarima u većini pomenutih biblioteka, kao i u većini gradskih, su, prema njihovim kolektivnim ugovorima ili obračunskoj vrijednosti koeficijenta, veće plate u odnosu na bibliotekare u Nacionalnoj biblioteci“, stoji u saopštenju Sindikata.

Navode i da država Crna Gora nema jedinstvenu uredbu o jedinstvenim i ujednačenim platnim grupama za sve državne službenike. Zbog toga, kako dodaju, nastaju ovako velike i nelogične razlike u koeficijentima obračuna plata među profesionalcima u okviru jedne branše.

„Dakle, da bi izašli iz vrzinog kola i površnih tumačenja zakona, novi ministar i novi službenici u Ministarstvu kulture, (a nema ni jednog koji prati poslove bibliotečke djelatnosti) treba da, ako već neće da se uključe smisleno u organizaciju poslova Nacionalne biblioteke, uvaže i poslušaju struku o kojoj je riječ, profesiju koja govori kroz dugogodišnje iskustvo, praksu, osavreminjavanje i potrebe društva. U Ministarstvu ne mogu da kažu da zbog četiri bibliografa ne mogu da mijenjaju GKU. A koliko Crna Gora to ima scenografa, koreografa...?“, poručuju iz Sindikata.

Potrebno je, kako poručuju, posebnom odlukom, odobrenjem Odbora, sve navedene bibliotečke poslove iz Nacionalne biblioteke uključiti u GKU i rangirati kroz koeficijente.

„Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci ne vide zašto bi to bio problem – izdvojiti Nacionalnu biblioteku u odnosu na druge biblioteke u državi – kad je to već i Zakon o bibliotečkoj djelatnosti učinio i postupiti i sa Nacionalnom bibliotekom kao sa Crnogorskim narodnim pozorištem, jer i Nacionalna biblioteka jedne države predstavlja svijetu kulturu te države i njenu pisanu baštinu, a ona datira, kao i naziv bibliograf, od srednjeg vijeka – od Oktoiha prvoglasnika. Nijesu ga izmislili zaposleni u Nacionalnoj biblioteci“, stoji u saopštenju Sindikata biblioteke.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније