Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2013. 13:53 >> 13:53
1

STAV NOVINARA

Vuković: Nespremni za lustraciju

Crnogorsko društvo nema snage za civilizovan odnos prema pitanju lustracije i bez obzira kakav dobar zakon donijeli se bi se svelo na osvetu i ne bi doprinijelo ozdravljenju društva, smatra novinar Dragoljub Vuković.

U Crnoj Gori ponovo je pokrenuta priča o lustraciji, najavama predloga zakona koje će uputiti Liberalna partija i Pozitivna Crna Gora.

Vuković smatra da je bi Crnoj Gori lustracija bila potrebna, ali da je pitanje kakva lustracija i ko će lustrirati.

„Mislim da nije dovoljno lustrirati doušnike tajne policije, čak mislim da je to sada najmanje bitno, već i one koji su huškali na bratoubilački rat, koji su zloupotrebljavali javne dužnosti, manipulisali i pljačkali bogatstvo crnogorskog naroda posljednje dvije i po decenije”, rekao je on agenciji MINA.

Prema riječima Vukovića, iskustvo iz regiona, posebno u Makedoniji, pokazuje da proces lustracije nosi u sebi brojne zamke.

“Lustracija se zna izvrgnuti u svoju suprotnost, odnosno u sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima i ljudima drugačijih ideoloških nazora. Zato treba biti oprezan”, upozorio je on.

Upitan da li smatra da bi eventualno usvajanje takvog zakona u Crnoj Gori dovelo do značajnih i vidljivih društvenih promjena, Vuković je rekao da se boji da današnje crnogorsko društvo nema snage za civilizovan odnos prema pitanju lustracije.

“Bez obzira na to kakav dobar zakon donijeli, na koncu–konca sve bi se svelo na golu osvetu i ne bi doprinijelo ozdravljenju društva”, ocijenio je on.

Na pitanje da li misli da bi lustracijom trebalo posebno obuhvatiti novinare i koji period bi trebalo uzeti u obzir, Vuković je rekao da misli da bi trebalo obuhvatiti sve one koji su svjesno zloupotrebljavali svoje profesionalne položaje i moć, pa i novinare.

“Sve one koji su time širili međunacionalnu i vjersku mržnju, te stvarali uslove da Crna Gora postane podesan teren za pljačku društvenih dobara i sveukupnu devastaciju”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније