Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

05. 05. 2019. 08:20 >> 08:22
1

72 KANCELARIJE BLOKIRANE

Advokati duguju 950.000 eura poreza

Centralna banka Crne Gore blokirala je 72 advokatske kancelarije zbog ukupnog duga prema državi na ime poreza od 946.993 eura, navodi se na spisku blokiranih preduzeća Centralne banke od 31. marta ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je za Pobjedu da je jedan broj advokata potpisao ugovor sa Poreskom upravom o plaćanju poreskog duga u ratama kao i da će advokati sa liste blokiranih preduzetnika u skorije vrijeme krenuti u rješavanje svojih dugovanja.

Prema podacima sa sajta Centralne banke, najveći dužnik je advokatska kancelarija Aleksandra Đurišića, koja je u blokadi 549 dana zbog duga od 476.197 eura.

Slijedi advokatska kancelarija Jovanke Mijanović sa dugom od 55.049 eura, čiji su računi blokirani 3.202 dana.

Na trećem mjestu nalazi se advokatska kancelarija Nikole Božovića koji državi na ime poreza duguje 29.547 eura, a račun mu je blokiran 235 dana. Na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika advokatska kancelarija Ilije Božovića zauzima prvo mjesto sa 6354 dana u blokadi zbog svega 620 duga državi.

“Zakonom o reprogramu poreskih dugova napravljen je veliki korak kada su u pitanju advokati. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomjera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata u kojima porez mora da se plati”, kazao je predsjednik Advokatske komore.

Begović ocjenjuje da je reprogram dugovanja i omogućavanje plaćanja poreskog duga u ratama mudar potez Vlade i Poreske uprave.

Veći broj advokata iskoristio ovu povoljnost i potpisao ugovor sa Poreskom upravom.

“Ima jedan broj mladih advokata koji ne uspijeva da postigne da plati svakog mjeseca dospjelu ratu, ali u komunikaciji sa direktorom Poreske uprave uspijevamo da postignemo kompromis. Advokati koji kasni mjesec ili dva sa plaćanjem dospjelih rata ipak dobiju šansu da nastave sa plaćanjem duga bez poništenja potpisanog ugovora. U principu, ovim kompromisom sa Poreskom upravom dobijaju i država i advokati”, smatra Begović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније