Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

29. 05. 2019. 18:09 >> 18:10

PREZENTACIJA PROJEKTA

Prinčevi Albert II i Nikola Petrović posjetili Institut

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru, danas su posjetili princ Albert II od Monaka i princ Nikola Petrović Njegoš i prisustvovali prezentaciji projekta „Proučavanje, zaštita i mogući uzgoj školjke palasture (Pinna nobilis) u Bokokotorskom zalivu“ – PinnaSPOT.

 

 

Naučno – istraživački projekat PinnaSPOT, nastao je u okviru međunarodne saradnje, Instituta za biologiju mora (IBM) iz Kotora Univerziteta Crne Gore koji je vodeći partner na projektu, institucija iz Španije (Katolički Univerzitet u Valensiji „San Vicente Martyr“ i Institut za istraživanje mora - IMEDMAR), Francuske (Institut za okeanografiju “Paul Ricard“ - IOPR) i „Fondacije Petrović Njegoš“ iz Crne Gore kao počasnog partnera.

Projekat je finansirala „Fondacija Princ Albert II od Monaka“ u iznosu od 270.000 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 551.250 eura. Počeo  je sa realizacijom 1. aprila 2016. i trajao do 31. marta 2019. godine.

“Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović kazao je da je cilj projekta bio unapređenje znanja o endemskoj i ugroženoj Mediteranskoj vrsti morske školjke Pinna nobilis i neprocjenjivoj životnoj sredini koju naseljava u Bokokotorskom zalivu  i primjena tih znanja  u implementaciji  propisa vezanih za procjenu uticaja na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Menadžer projekta PinnaSpot Danijela Joksimović istakla je da je projekat izuzetno prihvaćen i u lokalnoj zajednici, među ribarima kao i nevladinim organizacijama koje se bave očuvanjem prirode. Takođe je bilo i veliko interesovanje od strane medija u Crnoj Gori.

"Stanovništvo, posebno ribari su nas putem telefona i mailova, obaveštavali o stanju na terenu, i davali sugestije, nudeci pomoc i saradnju vezano za realizaciju projekta.  To nam u velikoj mjeri daje potvrdu o sveobuhvatnoj koristi od projketa, njegovoj potpunoj opravdanosti, kao i motiv za njegov dalji nastavak", istakla je Joksimović.

Đurović je iskazao posebnu zahvalnost Fondaciji Albert II od Monaka na finansijskoj podršci ovog projekta kao i svim partnerima, učesnicima projekta koji su dali značajan doprinos zaštiti i očuvanju palasture kao i daljim naporima očuvanja ekosistema Bokokotorskog zaliva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније