Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 06. 2019. 14:40 >> 14:41
52

REAGOVANJE

MCP je za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju

Odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala, Venecijanska komisija nije podržala na način koji je Vlada Crne Gore željela, predlagala i očekivala, poručuje Mitropolija crnogorsko primorska u novom reagovanju.

MCP je reagovala na poruku iz Vlade da je dobro ako posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome, na svoj način i iz svojih interesa, tumače jučerašnju izjavu protojereja-stavrofora Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, ukazujemo da je u izjavi samo ukazano da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada juče saopštila nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije”, navode u MCP.

U MCP tvrde da je sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Predloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe Predloga zakona, a što nije tačno.

“Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti. Istinitost riječi oca Velibora Džomića je već danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Predlog zakona. To je bio jedini cilj jučerašnjeg reagovanja. Upravo odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta”, kažu u MCP.

Prema njihovim riječima dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore.

“Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika. Aktivnosti Mitropolije i drugih eparhija naše Crkve u Crnoj Gori će, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada neosnovano karakteriše kao “agresivnu populističku kampanju”. Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine”, zaključuje se u saopštenju MCP.

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније