Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2019. 08:01 >> 08:01
1

UDRUŽENJE SAOPŠTILO

Lažni logopedi naplaćuju tretmane po 50 eura

Udruženje logopeda Crne Gore upozorilo je roditelje da se u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina nekvalifikovane osobe predstavljaju kao logopedi, nudeći privatno tretmane za pomoć djeci sa smetnjamau razvoju i govoru.

 

Predsjednica Udruženja logopeda Irena Vasiljević kazala je za Dan da ljudi koji se predstavljaju kao logopedi stvaraju velike probleme, u prvom redu djeci, koja ne mogu da napreduju, a gube vrijeme, i njihovim roditeljima, a onda i logopedima koji su pet godina učili za taj poziv i koji na kraju rade sa djecom koja su pogrešno liječena.

Ona tvrdi da u nevladinim organizacijama koje se predstavljaju kao privatne ustanove rade studenti logopedije, apsolventi i diplomci sa sumnjivim diploma iz država regiona.

Vasiljevićeva ističe da Crna Gora trenutno ima 70 logopeda, a prema podacima Evropske unije, našem zdravstvenom sistemu i školama fali oko 150 stručnjaka tog profila.

"Privatne tretmane drže lažni logopedi koji nemaju diplomu i nijesu članovi našeg udruženja. Žalili su nam se roditelji i kolege da se čak na sjeveru pojedini učitelji i vaspitači predstavljaju kao logopedi i drže časove djeci sa smetnjama i za to uzimaju novac. Bojim se da to najviše šteti djeci kojoj je neophodna stručnost kako bi nauči la pravilno da govore i počnu sa školom. Stagnacija i kasno liječenje su najveći problem kod logopedije. Do sada je najviše takvih slučajeva zabilježeno na Primorju, gdje se pojavljuju lažni logopedi koji naplaćuju roditeljima i do 50 eura za tretmane, tvrdeći da su priznati stručnjaci .Još nemamo njihova imena i prezimena, ali znamo da postoje dvije privatne NVO, Logoigrice i Higiologos, u kojima ne rade logopedi koje mi imamou registru. Znamo da su se pojavili i su mnjivi logopedi koji završavaju dio studija na fakultetima u Foči, Tutinu i Novom Pazaru. Svi priznati logopedi školovanje su završi li u Beogradu ili Zagrebu. Pozivam roditelje da nam prijave ukoliko im tretmane drže lica koja nijesu školovana za to i savjetujem im da im logopedi koji nijesu iz Crne Gore obavezno pokažu diplomu da su završili fakultet", kazala je Vasiljevićeva.

Ona objašnjava da je jedan od razloga osnivanja Udruženja logopeda upravo da se struka zaštiti od upliva lažnih specijalista.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније