Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 08. 2019. 12:00 >> 12:01
4

24 GODINE OD "OLUJE"

CGO: Jačati kulturu sjećanja

Povodom 24. godine od operacije “Oluja”, koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995.godine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) odaje počast nevinim žrtvama zločina i apeluje na nadležne institucije da procesuiraju sve odgovorne, ali i da kroz proaktivan angažman rade na jačanju kulture sjećanja kao preduslova za ostvarivanje pravde za žrtve i preventivnu akciju.

Iz CGO-a podsjećaju da je, prije 24 godine, napadom na Knin, u zoru 4. avgusta 1995.godine, počeo dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine.

"U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja”, izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini. Za nekoliko dana protjerano je oko 250.000 ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije, a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani", poručuju iz CGO-a.

Kako navode, prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. godine, ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

"Evropska unija je u Strategiji proširenja 2018. godine dobrosusjedske odnose i pomirenje postavila visoko na ljestvici prioriteta, a to je konstatovano i na posljednjem Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju. Na žalost, na prostoru bivše Jugslavije nije se daleko odmaklo u procesu pomirenja, što iz godine u godinu dokazuje i različito obilježavanje zločina „Oluja“, poručuju iz CGO-a .

Zato je, kako navode, presudno važno utvrđivanje činjenica o žrtvama, koje treba da bude prioritet svih vlada u regionu, kako bismo vratili dostojanstvo svim žrtvama, bez dodatne viktimizacije, procesuirali odgovorne, ali i prevenirali buduće slične događaje.

"Tu ne bi smjeli postojati bilo kakvi taktički interesi, niti privid borbe za uspostavljanje tranzicione pravde. To je i pitanje odgovornosti a nje očito nedostaje među političkim elitama u regionu", stoji u saopštenju CGO-a.

Da bi se zločina sjećali i da bi nas oni opominjali, CGO insistira na jačanju uloge obrazovnog sistema koje će uticati na razvoj savremenog demokratskog i građanskog društva u kojem se žrtve poštuju.

"Integrisanje procesa suočavanja sa prošlošću u predavanje istorije ne predstavlja samo jačanje kulture sjećanja, već i jedan od temelja demokratskog društva i dugoročnog uspjeha u procesima pomirenja, kako unutrašnjeg tako i onog sa susjedima", poručuju iz CGO-a.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније