Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

13. 08. 2019. 16:05 >> 16:17
4

MIGRACIJE

Bijelo Polje se bori da zadrži mlade

Nema preciznih podataka o broju onih koji napuštaju sjever Crne Gore i odlaze u zemlje Zapadne Evrope. Ipak, unutrašnje migracije su prisutne i zato su lokalne uprave, poput Bijelog Polja, kako kažu nadležni za Dnevnik TVCG, fokusirane na razvojne projekte u kojima mladi treba da prepoznaju šansu za ostanak i život u svom kraju.

Crnogorski iseljenici svakog ljeta dolaze u svoje krajeve iz kojih su u pečalbare otišli zbog nemaštine. Vođeni željom da lijepo provedu svoj život stizali su do Argentine, Amerike, evropskih zemalja. Priča o migracijama stanovništva aktuelna je i danas. I to je proces koji se neprestano odvija i na koji se ne može uticati. Posljednji podaci Monstata ukazuju na to da je spisak ljudi koji odlaze u bijeli svijet, posebno mladih sa sjevera, sve duži.

Ekonomske migracije prate i zemlje u okruženju. Crnu Goru izdvaja to što je fokusirana na snaženje investicione, razvojne i socijalne politike sjevera naše države. Za taj region nema precizne statistike o broju onih koji odlaze u druge zemlje, ali se zna da su unutrašnje migracije u porastu.

Bijelo Polje je sve bliže ekonomiji koja ide uzlaznom putanjom, kaže potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović. U prilog tome ide otvaranje šest biznis zona u kojima je već nekoliko proizvodnih novih pogona i nekoliko stotina zaposlenih. Grad koji je inicirao valorizaciju Bjelasice i Đalovića pećine ohrabruje ljude da krenu u biznis i nađu svoju šansu u podršci koju država nudi.

Razmišljanja i planovi da se znanja plasiraju u svom zavičaju a potencijali Bijelog Polja iskoriste što bolje potkrijepljena su Biznis frendli sertifikatom koji otvara vrata novim investitorima.

Gradnju auto puta Bar- Boljare Bećirović vidi kao suštinski projekat za umrežavanje sjevera sa centralnim i južnim dijelom države i unapredjenje poljoprivrede, turizma i ekonomije i Bijelog Polja i ostalih gradova sjevera.

Niko, zaključuje Bećirović, nema čarobni štapić kojim bi se preko noći stvorio povoljniji ekonomski ambijent. Strateški projekti zahtijevaju vrijeme da se ostvare i osjete njihovi benefiti. Neophodno je još raditi a kod građana podstaći želju da ostankom potencijale svog kraja pretvore u vrijednosti od kojih će svi imati koristi.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније