Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

30. 08. 2019. 10:31 >> 10:32

PRIJATELJI ŽIVOTINJA U BERANAMA

Azil nije savršen, ali ni logor smrti za pse

Članovi nevladine organizacije Prijatelji životinja Podgorica nenajavljeno su obišli sklonište za napuštene pse u Beranama. Izvršni direktor NVO Prijatelji životinja Dragoje Vlahović kaže da azil nije u savršenom stanju, ali je daleko od onoga kako se posljednjih dana predstavljalo u javnosti.

Vlahović je kazao da je juče sa saradnicima obišao sklonište, a, iako se nisu unaprijed najavljivali upravi, rukovodilac Novica Lainović ih je ljubazno dočekao i pokazao im sve što ih je interesovalo.

“Čak su nam dozvolili i da snimamo unutar skloništa, ne pitajući nas pritom šta želimo da snimimo. Podsjećamo, beransko sklonište je prethodnih dana bilo tema broj jedan kada je riječ o dobrobiti i zaštiti životinja u Crnoj Gori, jer su pojedini zaštitnici životinja u medijima i putem društvenih mreža ovo sklonište predstavili kao logor smrti za pse, što nas je i natjeralo da pođemo tamo i da se uvjerimo u stvarno stanje”, pojašnjava Vlahović.

Kako ističe, iako su bili spremni na najgori scenario, kakav su gledali u nekim drugim skloništima, ipak su se prijatno iznenadili onim što su zatekli.

“Boksevi su bili čisti, psi lijepo uhranjeni i raspoloženi, pomoćne prostorije u solidnom stanju, a hrane sasvim dovoljno. Prema riječima rukovodioca, u skloništu uvijek boravi po jedan zaposleni, koji brine o psima, a redovno dolazi i veterinar”, dodaje izvršni direktor NVO Prijatelji životinja.

Dodaje da im je Lainović, svjestan činjenice da sklonište kojim rukovodi nije u savršenom stanju, predočio planove za dalji razvoj i poboljšanje uslova, ali su, kako je naveo, ograničeni finansijskim sredstvima, jer su skloništa neprofitabilna.

“Takođe nas je pozvao da, kada god smo u mogućnosti obiđemo ovo sklonište, a da čak ne moramo nikom da se najavljujemo, jer kaže oni nemaju šta da kriju, ali im smetaju osobe koje tamo dolaze, ponašaju se krajnje nekorektno i na taj način prave probleme i rastjeruju ljude koji imaju namjere da udome pse iz tog skloništa”, naglašava Vlahović.

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica zato poziva lokalnu samoupravu, resorno ministarstvo, ali i sve društveno odgovorne firme da se maksimalno uključe i pomognu u poboljšanju uslova u tom, ali i ostalim skloništima u Crnoj Gori, kako bi se stvorili što bolji uslovi za životinje koje tamo borave.

“Takođe pozivamo Berance i stanovnike okolnih gradova da posjete pomenuto sklonište i da udome nekog od prelijepih pasa koji tamo borave”, poručio je Vlahović.

Najavljuje da će predstavnici njihove organizacije i u narednom periodu pratiti rad tog, ali i ostalih skloništa u Crnoj Gori, ukazivati rukovodstvu na nepravilnosti i nastojati da zajednički pronađu rješenje za njihovo otklanjanje.

“Pozivamo aktiviste koji su evidentno nanijeli veliku štetu ovom skloništu, da to više ne čine, već da se ponašaju krajnje ozbiljno i da, umjesto što samo kritikuju, daju svoj maksimum u poboljšanju uslova za pse koji borave u skloništima”, apelovao je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније