Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2013. 15:36 >> 15:36

70 GODINA KASNIJE

Sjutra susret logoraša na Mamuli

Udruženje boraca NOR-a Herceg-Novog organizuje susret logoraša logora Campo Mamula i obilježava 70 godina od njegovog rasformiranja, sjutra na ostrvu Mamula, u 10 časova.

Iz oragnizacionog odbora očekuju da će doći veliki broj preživjelih logoraša, najviše iz Pogore, mjesta kod Budve odakle je, inače, sa 110 zatvorenika i otvoren logor.

Kako je rekao sekretar Opštinske organizacije Saveza boraca-Herceg Novi, Đorđe Zloković nadaju se dolasku, preživjelih mučenika ozloglašenog logora, iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve.

Prema njegovim riječima stići će i prijatelji iz gradova pobratima Trebinja, Nevesinja, Prijepolja, Cetinja, Nikšića.

"Najviše preživjelih logoraša je iz Pogore, među kojima je i Ivo Marković, koji će i govoriti na Mamuli, a koji je tamo bio sa četri brata, majkom, sestrom, njenom djecom i tetkom. Kada sam razgovarao sa njim, rekao mi je sve to i podatak da ih je majka krila pod kotulom tokom boravka na Mamuli" kaže Zloković za radio Jadran.

Uz njega o strahotama iz ovog logora govoriće i nosilac partizanske spomenice 1941. godine ambasador u penziji, Nedeljko Zorić.

Organizovan je prevoz, trajektom iz luke Zelenika u 9 časova pa za Rose, kako bi tu sačekali goste iz Budve - kaže Zloković i najavljuje dolazak jednog dijela učenika iz sve četri osnovne škole u Herceg Novom.

Prva na Mamuli zatočena je grupa od 56 žena i djece iz Gornjeg Morinja čije je selo 20. marta 1942. godine zapaljeno i mnogi njegovi mještani pobijeni.

Slična sudbina zadesila je i mještane Pobora, iznad Budve, odakle je na Mamulu dovedeno 104-oro žena, djece i staraca. Na Mamuli, a potom na Prevlaci, bilo je utamničeno ukupno 2.333 zatvorenika, 72 iz Bileće, 110 iz Budve, 107 iz Dubrovnika, 25 iz Gackog, 10 iz Imotskog, 159 iz Ploča, 109 sa Korčule, 356 iz Kotora, 43 iz Makarske, 67 iz Mostara, 18 iz Nevesinja, 122 iz Tivta, 182 iz Trebinja, 80 iz Vrgorca, a najviše je u logoru bilo zatočenika iz Herceg Novog - 871. U teškim uslovima, hladnoj i memljivoj tvrđavi, bez hrane, razbolijevali su se najčešće od tifusa.

U martu 1942. godine italijanske okupacione vlasti osnovale su dva koncentraciona logora u Boki: jedan na utvrđenom i pustom ostrvu Mamula, a drugi na poluostrvu Prevlaka.

Logor Mamula postojao je sve do kapitulacije Italije, a logor na Prevlaci do 02. oktobra 1943. godine kada su ga Njemci raspustili. Šest dana po kapitulaciji Italije, u posljednjem trenutku prije dolaska Njemaca, logor na Mamuli je rasformiran, a prevoz logoraša organizovan brodićima do Luštice i Rosa, a odatle za Zeleniku.

(Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније