Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2019. 10:36 >> 10:35

POSTDIPLOMCI PISALI MINISTRU

Odrediti realan rok za završetak studija

Studenti magistarskih studija u Crnoj Gori uputili su ministru prosvjete Damiru Šehoviću prigovor na Odluku Univerziteta Crne Gore (UCG) i selektivnost u primjeni zakonske i pravne regulative nad studentima postiplomskih studija. Oni su pozvali ministra da u komunikaciji sa UCG odredi realan rok u kome bi svi imali priliku da završe magistarske studije bez dodatnih troškova.

U pismu ministru studenti magistarskih studija navode da su izrevoltirani, kako su kazali, nepravednim i neopravdanim ophođenjem Univerziteta Crna Gore prema njima.

"Naime, suočavamo se sa krajnje neprijatnom situacijom budući da smo pred sami početak nove akademske godine obaviješteni da moramo da platimo dodatnih 1.000 eura ukoliko želimo da dovedemo započete studije do kraja odnosno odbranimo magistarsku tezu ili ćemo biti ispisani", navodi se u saopštenju.

Studenti su kazali da se osjećaju krajnje diskriminisani budući da, kako dodaju, takva politika na Univerzitetu nije sprovođena do sada, te su njihove starije kolege koje su magistrirale imale na raspolaganju dovoljno vremena koje je nerijetko brojalo i više godina, za izradu i odbranu magistarskog rada bez ikakvih dodatnih finansijskih pritisaka.

"Pored toga, kolege generacije od 2006. pa do 2018. koji su se interesovali redovno za svoj status na fakultetskim jedinicama dobijali su odgovore da ne brinu, da slobodno mogu da uzmu vremena koliko im je potrebno za pisanje rada jer je njihov status nepromijenjen, da im ni uplaćeni novac niti položeni ispiti neće propasti", navodi se u pismu.

Oni ocjenuju da su dovedeni u zabludu budući da su informisani prilikom upisa da školarina od 2.000 eura obuhvata ispite i rad i da se dodatno plaćaju samo nepoloženi ispiti i da se rad ne može izjednačiti sa ispitima pa se samim tim i plaća samo jednom.

Studenti ističu i da se najnoviji zahtjev Univerziteta da studenti moraju završiti studije u roku od jedne akademske godine kosi i sa naučnim i sa administrativnim zahtjevima.

"Za pisanje jednog kvalitetnog naučnog rada kakav je magistarski rad, potrebno je mnogo više od pola godine za samo čitanje literature i mnogo više da bi se spovelo istraživanje i sve to uobličilo u magistarsku tezu iz čega proizilazi da se on ne može tretirati kao ostali ispiti", kazali su studenti.

U pismu ministru navode da očekuju da im se omogući da ne plaćaju dodatno ukoliko žele da odbrane magistarski rad, kako su kazali, kao što je to bio slučaj sa njihovim kolegama iz prethodnih generacija ali isto tako očekuju da se za svakog od njih obezbijedi mentorstvo i tema rada budući da je upravo to neophodna komponenta i krajnji cilj postdiplomskih studija.

"Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da se više stotina nas ispiše sa studija mimo naše volje zahvaljujući tome što se ustanova kojoj smo povjerili svoj obrazovni razvoj odnosi prema nama maćehinski, selektivno primjenjujući pravila studiranja pa se tek sad nakon decenije i više od početka primjene Bolonjskog sistema sjetila da primjenjuje pravila koja je odavno donijela", kazali su.

Studenti postdiplomskih magistarskih studija pozvali su ministra Šehovića da u komunikaciji sa Univerzitetom Crne Gore odredi realan rok u kome bi svi imali priliku da završe magistarske studije bez dodatnih troškova, te da o tome na transparentan način obavijeste sve uključene u proces.

"Od Vas ne očekujemo ništa manje nego da zaustavite ovako agresivan i samovoljan odnos prema studentima postdiplomskih studija i zaustavite urušavanje akademske zajednice u našoj zemlji", zaključili su studenti u pismu ministru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније