Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

07. 10. 2019. 10:20 >> 10:22
2

KURPEJOVIĆ

Nije obustavljena nostrifikacija diploma

Nije obustavljen postupak priznavanja inostranih diploma u smislu zemlje iz koje dolazi, ili u smislu pripadnosti fakulteta, kazala je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Kako pojašnjava Kurpejović, ono na čemu trenutno radi Ministarstvo prosvjete je izrada novog zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanje kvalifikacija, kao i izmjena podzakonskih akata. 

“Ono što je cilj Ministarstva i Vlade jeste da na najbolji mogući način zaštitimo naše tržište rada u smislu da obezbijedimo najkvalitetniji kadar. Ono što radimo jeste pooštravanje kriterijuma koje će se cijeniti u postupku prinzavanja diploma”, navela je Kurpejović.

Uočeno je, kako kaže, da su neke diplome manjeg kvaliteta.

“Preko 70 zahtjeva za priznavanje inostranih diploma dolazi sa privatnih ustanova visokog obrazovanja”, pojašnjava Kurpejović.

Ističe da se zahtjev za nostrifikacijom odbija kada nema dokaza o akreditaciji ustanove na kojoj je izdata diploma, kada se utvrdi da je diploma kupljenja i kada je riječ o falsifikatima.

“U posljednje vrijeme imamo falsifikate sa nekih fakulteta sa kojih ne biste posumnjali. Vrlo je loše kada imate sumnju da postoji falsifikat diplome sa farmaceutskog fakulteta”, navela je Kurpejović.

Na pitanje šta je sa onima koji su predali zahtjev za nostrifikaciju diploma, i koji čekaju da taj postupka bude završen, Kurpejović je kazala da će o ishodu biti informisani.

“Onoga trenutka kada bude okončan postupak priznavanja i doneseno rješenje o priznavanju neko od kolega iz Ministarstva prosvjete će ih obavijestiti”, zaključila je Kurpejović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније