Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila R.P. ]

18. 10. 2019. 16:03 >> 16:00

PREDLOG ZAKONA

Za javnu upravu - servis građana i privrede

Predlogom zakona o elektronskoj upravi teži se unapređenju ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede, a najbolji način za eliminisanje administrativnih barijera upravo je mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta, kazao je generalni direktor direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušan Polović.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, na jučerašnoj sjednici, na predlog Ministarstva javne uprave, utvrdila Predlog Zakona o elektronskoj upravi kojim se bliže uređuje ova oblast.

Cilj ovog zakonskog rješenja jeste da se omogući i podstakne brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje organa upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija.

"U odnosu na važeći Zakon o elektronskoj upravi, Predlogom novog zakona propisana je obaveza da državni organi, organi državne uprave, državne agencije, državni fondovi i drugi nosioci javnih ovlašćenja, u vršenju poslova iz svoje nadležnosti, prilikom prijema, razmjene, obrade, dostavljanja i objavljivanja podataka, podnesaka, akata, drugih dokumenata i drugih vidova komunikacije sa građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima, kao i u međusobnoj komunikaciji koriste informaciono-komunikacione tehnologije u skladu sa ovim zakonom" kazao je Polović.

On je naglasio da se posebno važnim ističe propisivanje upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija navedenih organa kada vrše poslove iz svoje nadležnosti u komunikaciji sa građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

"Proširena je primjena zakona pored organa lokalne samouprave, organa lokalne uprave, posebne i javne službe u smislu zakona kojim se uređuje lokalna samouprava, pravna i fizička lica koja vrše javna ovlašćenja (drugi subjekti) i na nezavisna i regulatorna tijela" rekao je Polović.

On je poručio da se predlogom zakona dalje koncipira sistem instrumenata koji se stavljaju na raspolaganje građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima u cilju pojednostavljivanja komunikacije sa državnim organima, te da se uvode novi instituti: Savjet za elektronsku upravu i Revizija informacionog sistema.

Koordinacija procesa razvoja elektronske uprave ovim rješenjem unapređuje se formiranjem Savjeta za elektronsku upravu, koji će koordinirati razvojem, razmatrati stručna pitanja i predlagati mjere u oblasti elektronske uprave. Savjet će činiti predstavnici organa i tijela čije su nadležnosti od značaja za razvoj elektronske uprave i istaknuti stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, navodi se u saopštenju.

"Predlogom Zakona uvodimo institut revizije informacionih sistema, koju vrši Ministarstvo javne uprave, saopštio je Polović, naglasivši da je pružena mogućnost svim organima i drugim subjektima da koriste infrastrukturu elektronske uprave, ukoliko ispune tehničke i druge uslove za korišćenje jedinstvenog informacionog sistema", pojasnio je Polović.

Novina je, takođe i uvođenje kataloga usluga elektronske uprave, kojim je propisano da su organi, odnosno drugi subjekti dužni da pripreme i na svojoj internet stranici ažurno objavljuju evidenciju usluga elektronske uprave koje pružaju iz svoje nadležnosti, te da zakon donosi i obaveze izrade Zbirnog kataloga usluga elektronske uprave, koji će se objaviti na internet strani Vlade, što će omogućiti građanima da imaju uvijek ažurnu informaciju o elektronskim servisima koji se pružaju od strane javne uprave.

"Kao ključan preduslov za bolje elektronsko poslovanje, smanjenje biznis barijera, prepoznata je razmjena podataka između registara i informacionih sistema u državi, pa smo u tom smislu normirali i Metaregistar. U njemu će se voditi evidencija o svim elektronskim registrima i informacionim sistemima organa i drugih subjekata. Posebno važnim ističemo propisivanje obaveze organima i drugim subjektima da evidencije i registre iz okvira svoje nadležnosti vode u elektronskoj formi, što nije bio slučaj" istakao je Polović.

Istovremeno, kako se dodaje, organi koji registre i evidencije iz okvira svoje nadležnosti vode u elektronskoj formi i upravljaju svojim informacionim sistemima dužni su da podatke iz elektronskih registara i informacionih sistema razmjenjuju preko jedinstvenog sistema za elektronsku razmjenu podataka. Novinu u zakonskom tekstu predstavlja i uvođenje sistema za naplatu administrativnih taksi elektronskim putem, kao i sistema za elektronsku identifikaciju i autentifikaciju, a koji predstavljaju bitan preduslov za korištenje elektronskih servisa.

Polović je naglasio da je jedan od važnih ciljeva, koje žele postići ovim rješenjem, omogućavanje efektivnijeg praćenja cjelokupnog procesa uvođenja novih informacionih sistema u organe državne uprave, prevashodno u smislu interoperabilnosti, i iz tog razloga je uveden princip davanja saglasnosti na idejno riješenje od strane organa državne uprave zaduženog za razvoj elektronske uprave, kao i na projektnu dokumentaciju, koja se odnosi na unapređenje sistema.

"Očekivanje je da implementacija ovog zakona doprinese povećanju efikasnosti u pružanju usluga javne uprave građanima i privredi, što će ujedno dovesti i do smanjenja troškova poslovanja, kvalitetnije i otvorenije komunikacije sa javnom upravom i postizanju jednog od osnovnih ciljeva reforme javne uprave, modernoj i efikasnoj javnoj upravi, kao i cjelokupnom procesu digitalizacije države" zaključio je Polović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније