Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 13:14 >> 13:13

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ljekari obavezni da prijave zlostavljanje djece

Profesionalna i moralna obaveza zdravstvenih radnika je da prijave svaki slučaj zlostavljanja djece nadležnim organima, kako bi se na vrijeme spriječili teži oblici ugrožavanja zdravlja i razvoja najmlađih, poručeno je iz Ministarstva zdravlja.

Smjernice za postupanje pružalaca zdravstvenih usluga u cilju zaštite djece i adolescenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, predstavljene su danas.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu, Mevlida Gusinjac je kazala da je jedan od osnovnih zadataka senzibilizacija javnosti i stručnjaka u drugim oblastima.

"Senzibilacija o potrebi zaštite djece o zlostavljanju i zanemarivanju može se realizovati na različite načine, a jedan od njih su i smjernice za postupanje pružalaca zdravstvenih usluga u cilju njihove zaštite i adolescenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja", rekla je Gusinjac.

Kako je navela, zdravstveni sistem ima značajnu ulogu u prevenciji svih situacija koje kasnije mogu biti izvan nasilja nad djecom.

"Veliki značaj imaju savjetovališta u zdravstvenom sistemu, a posebno ona koja se definišu kao specijalizovana savjetovališta za trudnice, brak, pedijatriju i adolescente", rekla je Gusinjac.

Savjetodavni rad pedijatara, kako je objasnila, ima značajnu preventivnu ulogu, a sistematski pregledi mogu biti prilika da se otkriju početni znaci zlostavljanja i zanemarivanja.

"Tako da se preduzimanjem odgovarajućih mjera koje se odnose na razgovor sa roditeljem, djecom i školskim psihologom mogu spriječiti teži oblici ugrožavanja djetetovog zdravlja i razvoja", istakla je Gusinjac.

Prema njenim riječima, do podataka o zlostavljanju i zanemarivanju ljekari i medicinsko osoblje mogu doći neposredno, odnosno prilikom pregleda djeteta i na osnovu identifikovanja simptoma zlostavljanja.

"U svim slučajevima neophodno je svestrano i detaljno ispitati sve okolnosti u kojima dijete živi, porodične odnose, kao i eventualne uzroke poremećaja u njegovom ponašanju", rekla je Gusinjac.

Kako je dodala, iako se dužnost prijavljivanja slučaja u nečelu odnosi na ustanovu koja se u okvirima svoje djelatnosti bavi zaštitom djece, obaveza je ljekara i ostalih zdravstvenih radnika da svaki slučaj zlostavljanja prijave nadležnim organima.

Ona je podsjetila da je jedan od osnovnih prava djeteta pravo na život i razvoj, a svi oblici zloupotreba nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, kojima se ugrožavaju njegovi fizički i lični integritet predstavljaju povrede tog prava.

"Zaštita prava podrazumijeva raznovrsne društvene aktivnosti usmjerene na sprječavanje i iskorjenjivanje tih pojava, kao i organizovanje i neposredno sprovođenje Zakona zaštitnih intervencija u konkretnim slučajevima zlostavljanja djece", istakla je Gusinjac.

Zdravlje djece i mladih, kako je navela, najvažnije je kapacitet države, a predstavljanje Smjernica nacionalne strategije trebalo bi da pomognu zdravstvenim radnicima u sprječavanju nasilja nad djecom.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da je razlog organizovanja ovih konferencija predstavljanja finalnog nacrta Smjernica za slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja djece.

"Od naredne godine nastavljamo sa pružanjem tehničke podrške za jačanje timova i centara u Domu zdravlja, kako bi stvorili puni uslovi za implementaciju te nacionalne strategije", kazala je Brajović.

Kako je istakla, Ministarstvo zdravlja je preduzelo korake i uložilo napor uz podršku SZO-a i UNICEF-a i time je Crna Gora postala prva država u svijetu koja je prateći globalne smjernice izradila svoje.

Prema njenim riječima, izrada nacionalnih Smjernica predstavlja izraz posvećenosti i potvrdu da prevencija i zaštita djece predstavlja prioritet.

"SZO je podržala istraživanje o zlostavljanju i zanemarivanju djece, koje je sprovedeno 2012/13 godine. Rezultati istraživanja su pokazali da je ta pojava izuzetno prevalentna i da je dvije trećina ispitanika potvrdilo da su bile žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja", kazala je Brajović.

Ona je objasnila da je prevencija nasilja i zlostavljanja djece bitna jer traume koje oni dožive utiču na neurološki razvoj, kognitivne funkcije i usvajanje štetnih stilova života, kao i da je primarna zdravstvena zaštita čuvar zdravlja djece koji su najranjiviji segment društva.

Ona je podsjetila i apelovala na kreatore politika na usvojene zaključke povodom održavanja Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, kada su se saglasili da države treba da izdvoje još jedan odsto društvenog bruto proizvoda za primarnu zdravstvenu zaštitu, jer je to investicija ulaganje u bolje zdravlje.

Koordinatorka projekta iz kancelarije UNICEF Nela Krnić kazala je da ni jedan sektor sam ne može da riješi taj problem, kao da je sistem zdravstva značajan, jer su radnici prvi koji primijete znake zanemarivanja i zlostavljanja djece.

"Zbog toga radimo na tome, da u saradnji sa sistemom socijalne dječje zaštite, pravosudnim, obrazovnim i zdravstvenim sistemom primijenimo holistički pristup koji znači svi sektori oko jednog stola", rekla je Krnić.

Ekspertkinja SZO-a iz Ženeve Beri Kezelbah kazala je da je taj problem jako raširen globalno i da su brojke zabrinjavajuće a posledice ozbiljne.

"Zbog svega toga je potrebno ohrabriti djecu da prijave nasilje, a kod manje djece uložiti napor da prepoznaju nasilje", poručila je Kezelbah.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније