Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

26. 11. 2019. 13:56 >> 14:04
1

IZJAVA SAVJETA

RTCG da ponudi bogatiji program

Savjet Radio i Televizije Crne Gore čestitao je zaposlenima, menadžmentu i građanima Dan RTCG. Novi, digitalni, signal, naravno, otvara velike mogućnosti za kreativniju programsku produkciju u cjelini, poručuju iz Savjeta i dodaju da ipak kvalitet programskog sadržaja mora biti na prvom mjestu. "Upravo na tom planu, zaposleni u RTCG imaju ogromne zadatke - da učine nove napore u ponudi bogatijeg programa u cjelini”, poručuju iz Savjeta RTCG.

Izjavu Savjeta RTCG povodom Dana RTCG prenosimo integralno:

Savjet Radio i Televizije Crne Gore ima posebno zadovoljstvo što je u prilici da sa zaposlenima, menadžmentom  i građanima Crne Gore ovih dana dijeli svečarsko raspoloženje zbog značajnih godišnjica javnog medijskog servisa.

Iskreno svima čestitamo Dan RTCG, sa željom da obilježavanje praznika protekne u duhu, primjerenom značaju javnog medijskog servisa, jednog od nosećih stubova izgradnje demokratske, evroatalantske i prosperitetne Crne Gore, kao najboljeg doma svih njenih građana, bez obzira na sve razlike među njima.

Radio i Televizija Crne Gore je od 1944., odnosno 1964. godine bila dosljedan pratilac i pouzdan hroničar sveukupnog razvoja Crne Gore, prije svega, njene državotvorne obnove, i opšteg civilizacijskog napredovanja crnogorskog duštva, njegove transformacije od tradicionalno-plemenske do moderne zajednice slobodnih građana.

Istorija RTCG je, stoga, neodvojivi dio opšte istorije Crne Gore i crnogorskog društva i zato ova medijska kuća zaslužuje poštovanje, bez obzira na to što se danas građani Crne Gore,a posebno političke partije i druge organizacije koje ih zastupaju, međusobno dijele i u vezi sa ulogom javnog medijskog servisa.

Novinari i urednici, svi zaposleni, sve upravljačke strukture, uključujući i Savjet RTCG, imaju zadatak da stalno jačaju sopstveni senzibilitet i odgovornost za ulogu javnog medijskog servisa da uvijek, cjelinom programske produkcije, bude reprezent i dosljedan tumač i promoter interesa javnosti, uvažavajući, u najvećoj mogućoj mjeri, svu njihovu raznolikost.

Savjet RTCG, u ovom sazivu, beskompromisno je posvećen upravo takvoj ulozi javnog medijskog servisa. To smo izrazili na samom početku našeg mandata, u nekoliko dokumenata, što, kako smo uvjereni, potvrđujemo i našom, ukupnom, aktivnošću.

Savjet ocjenjuje da RTCG posjeduje zavidan stvaralački potencijal koji se, uz određene slabosti, pa i profesionalne propuste, već dokazao u proteklim decenijama. Istovremeno, ovaj potencijal pokazuje da se može uspješno nositi sa novim izazovima profesije, uloge javnog medijskog servisa u savremenim uslovima.

Da je tako, dokazuje i uspješna, iako veoma zahtjevna,tehničko-tehnološka modernizacija RTCG, koja se privodi kraju upravo uoči ovogodišnjeg Dana RTCG. Riječ je o digitalizaciji, čime RTCG ostavlja iza sebe analogni signal u programskoj produkciji i emitovanju programa. Tehničko-tehnološki, dobijamo novu RTCG, po najboljim televizijskim standardima 21. vijeka.

Savjet odaje priznanje svim zaposlenima koji su realizovali ovaj složeni zadatak. Članovi Savjeta su se prilikom obilaska zgrade RTCG neposredno upoznali sa radovima na digitlizaciji. Zahvaljujući tome, slušaoci i gledaoci će dobiti, jednostavno rečeno, mnogo bolji ton i sliku. Novi, digitalni, signal, naravno, otvara velike mogućnosti za kreativniju programsku produkciju u cjelini.

Savjet, ipak, ovom prilikom ukazuje da ne treba podsticati bilo kakvu euforiju zbog digitalizacije. Kvalitet tona i sllke, svakako, su važni elementi kvaliteta radio-televizijske produkcije. Ali, kvalitet programskog sadržaja mora biti na prvom mjestu. I upravo na tom planu, zaposleni u RTCG imaju ogromne zadatke - da učine nove napore u ponudi bogatijeg programa u cjelini, posebno, u pogledu profesionalnog profilisanja informativno-političkog programa, u skladu sa pluralizmom političkih interesa u crnogorskom društvu. Dodatno, imaju i zadatak povećanja obrazovno-istraživačke funkcije RTCG i povećanja stepena razumijevanja lokalnih, regionalnih i globalnih procesa od strane crnogorskih građana i građanki. Jedino se na ovaj način mogu opravdati značajni iznosi sredstava kojim poreski obveznici finansiraju RTCG koji mora biti namijenjen i usmjeren ka svima. Navedeni princip i finansijski doprinos moraju, dodatno, profilisati ono što je ključna obaveza RTCG – da svojim programom ide u smjeru svih programskih sadržaja neophodnih za dalji rast i razvoj društva u cjelinu.

U tom pravcu već se postižu  uočljivi rezultati, ali je to još uvijek daleko od uloge javnog medijskog servisa kakvu Savjet smatra da RTCG može i mora imati. Savjet, naravno, skreće pažnju da su takva očekivanja često praćena omalovažavanjem RTCG,pa i nerealnim, destruktivnim pokušajima da se RTCG potpuno obezliči i u državotvornom i nacionalnom i smislu odnosa i uticaja na pojedince.

Savjet RTCG nastoji da bude krajnje objektivan djelatnik u čitavom tom spektru potreba, interesa, očekivanja i ambicija. Savjet je odlučan da ne bude pristrastan i da ne favorizuje bilo čiji parcijalni interes. Savjet jeste, i ostaće, dosljedan reprezent demokratske javnosti i potreba moderne civilizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније