Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

24. 01. 2020. 15:10 >> 15:10
7

LAŽNA VIJEST

MO: NATO se ne bavi vjerskim pitanjima

Navodi u pojedinim medijima o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se, još jednom, nastoji na flagrantan način dezinformisati i obmanuti javnost, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom“, poručuju iz MO.

Navode da tri činjenice pokazuju da je riječ o klasičnoj manipulaciji.

“Kao prvo i osnovno, NATO se ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja sa vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO-a isključivo je pitanje u nacionalnoj, tj. unutrašnjoj nadležnosti svake države”, poručuju iz Ministarstva odbrane.

U slučaju spoljašnjeg napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa, kako pojašnjavaju, ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli Savez.

Odluku o aktiviranju člana 5 donosi Sjevernoatlantski savjet.

“Drugo, NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom. Treće, maršal Stjuart Pič predsjedavajući je vojnog komiteta NATO-a i kao takav nema mandat da komanduje snagama NATO-a, već da sa vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu, kao najvažnijem tijelu NATO-a”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније