Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

20. 02. 2020. 11:43   >>  19:22 63

U SUTOMORU

Trobojka na Tabiji iz 19. vijeka

Uništavanje kulturne baštine nastavljeno je u Sutomoru, gdje su vandali oskrnavili Tabiju iz 19. vijeka, saopšteno je iz Ministarstva kuture.

"Osuđujući nastavak devastacije dobara koja pripadaju svim građanima, zajedno sa Opštinom Bar, preduzimamo konzervatorske mjere na uklanjanju oštećenja i sanaciji", poručili su iz Ministarstva.

Opština Bar, mjesna zajednica „Spič-Sutomore“ i NVO „Za novo i ljepše Sutomore“ najoštrije su osudili uništavanje zidina viševjekovnog utvrđenja Tabija.

Dodaju da je taj čin svjesno usmjeren na provokaciju građana i institucija grada Bara i države Crne Gore i uništenje kulturno-istorijskog nasljeđa po kome se grad Bar ponosi.

"Posebno zabrinjava činjenica da se ponovnim varvarskim odnosom pojedinaca prema tvrđavi Tabija narušavaju napori istraživača koji godinama unazad kroz projekte NVO „Za novo i ljepše Sutomore“ sprovode opsežna arheološka istraživanja koja imaju za cilj konzervaciju i restauraciju ovog kulturnog dobra, njegovo očuvanje i dalju valorizaciju, na zadovoljstvo svih sugrađana i brojnih gostiju koji žele da upoznaju istoriju, kulturu i bogato nasljeđe naše opštine", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Podsjećaju da su prethodnih dana u Sutomoru na sličan način iscrtavane trobojke i na drugim javnim površinama, na posudama za odlaganje otpada i na javnom toaletu, a osujećen je pokušaj iscrtavanja na tvrđavi Haj Nehaj.

"Vinovnici ovih nedjela, osim što krše propise ovim putem pokazuju i svoj odnos prema simbolu koji ističu i samim izborom lokacija za iscrtavanje. Na naše razočarenje, ova primitivna svijest ne prepoznaje spomenike kulture. Zbog vandalskog čina iscrtavanja zidina tvrđave Tabija komunalne službe jutros su na terenu, a obaviještena je i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, čija će stručna lica zajedno sa radnicima Komunalnog preduzeća raditi na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja crteža", piše u saopštenju.

Dodaju da je podnijeta krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra.

Podsjetimo nedavno je i na zidinama Duklje naslikana trobojka.

Takođe, na meti vandala bio je i spomenik narodnom heroju Vaku Đuroviću koji se nalazi u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja, koji je oštećen.

 

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније