Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2013. 21:56 >> 21:56

IPA PROJEKAT

Promovisati dobrovoljno davanje krvi

U Crnoj Gori je potrebno dodatno promovisati doborovoljno davanje krvi i unaprijediti sistem transfuzije i obuku osoblja zaposlenog u njemu, ocijenjeno je na sastanku Nadzornog komiteta IPA projekta Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Podgorici.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je cilj projekta harmonizacija propisa iz oblasti transfuzije krvi sa evropskim direktivama, podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi i povećanje broja davalaca.

Projekat podrazumijeva unapređenje sistema kvaliteta i jačanje kadrovskih kapacieta, kako bi sistem transfuzije krvi u Crnoj Gori bio u potpunosti usklađen sa evropskim sistemom i omogućio razmjenu krvi i krvnih produkata između zemalja.

Rok za završetak projektnih aktivnosti je kraj aprila 2014. godine.

Članovi Nadzornog komiteta saglasni su da se aktivnosti iz komponenti projekta u vezi sa uspostavljanjem pravnog i organizacionog okvira i jačanjem kapaciteta realizuju zadovoljavajućom dinamikom.

"Takođe, ocijenjeno je da se aktivnosti na planu izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za transfuziju krvi realizuju shodno planu", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je na sastanku predstavljen Plan razvoja kadrovskih resursa u oblasti transfuzijske medicine u Crnoj Gori do 2022. godine, koji predstavlja strateški okvir urađen prvi put za potrebe dugoročnog razvoja kadrovskih resursa u nacionalnom sistemu transfuzije krvi.

"Predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja o dobrovoljnom davalaštvu krvi u Crnoj Gori, kao i okvir Komunikacione strategije o dobrovoljnom davalaštvu krvi koja ima za cilj promovisanje kulture dobrovoljnog davalaštva krvi", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније