Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević, TVCG

29. 03. 2020. 21:12 >> 21:13

"UČI DOMA"

Novi način učenja donio i nove izazove

Završena je prva radna nedjelja u novom sistemu Uči doma.

Proteklu sedmicu učenici su po prvi put školske table zamijenili nastavom koju prate kući. Osim televizije, učionioca se preselila i na telefone koji služe za interakciju između učenika i profesora. OŠ „Okotoih“ iz Podgorice je uz pomoć roditelja napravila i on line platformu za preuzimanje zadataka. Teodora Stanišić, jedna od učenica podijelila je svoje utiske.

„Nastava nam počinje u 7:30. Naša škola omogućila nam je on line platformu, preko koje nastavnici dostavljaju školsko gradivo. Gradivo koje nam nastavnici dostavljaju je veoma opširno i detaljno, tako da je nastava izuzetno kvalitetna. Jedino što mi nedostaje u svemu ovome jeste uživo druženje sa mojim drugarima“, kaže Teodora.

Novi način učenja donio je i nove izazove, pa profesori više nemaju radno vrijeme, već im ga učenici diktiraju.

„Naravno da je teže, iz razloga što svaku riječ, svaki zahtjev djeteta, moramo uvažiti u svakom trenutku. Teže, jer ovdje ste ogranični vremenom. Negdje 45 minuta u učionici, to što ispričamo, ispričali smo i dalje ne idemo od toga. Dali smo im prostora da mogu da se javljaju, onda kad završe svoje obaveze, onda kad se snađu da to odrade, jer gradiva ima sasvim poprilično“, navodi Zdenka Janković, profesorica Muzičke kulture.

Neke stvari se po riječima naše sagovornice nijesu promijenile.

„Osjećamo isti žagor, ne kao u učionici, naravno, i naravno uživo je drugačije sarađivati sa djecom“, kaže Janković.

Škola se sada preselila u kuće, pa je velika uloga i roditelja - prije svega ona kontrolna.

„Mi smo roditelji možda malo sad više fokusirani, jer ne idemo na poslove, to jest nešto malo odradimo od kuće, tako da više im se možemo posvetiti. Njima je možda malo teže i malo im je neka čudna situacija, ali snalaze se. Sad sa maleckim koji je treći razred više moram da radim, jer tu je i moja aktivnost, preuzimanja materijala, objašnjavanje gradiva i tako dalje, a curica koja je šesti razred, već onako ona je samostalno radila domaće, tako da se uključujem samo u segmentu ako nešto nije jasno“, kaže Jadranka simonović.

Sistem Uči doma pokazao je, osim spremnosti nastavnika i profesora, da i na ovaj način prenose svoje znanje i veliku solidarnost među roditeljima. Pored toga, oni su više vremena uz svoju djecu, a i njima će, sigurni smo, ovo biti jedna velika škola za ono što ih čeka u budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније