Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 03. 2020. 20:59 >> 20:59
1

PRONAĐENO 40 MREŽA

Krivolom na Skadarskom jezeru dovode u opasnost i zdravlje ljudi

Pojedini nesavjesni ribolovci, uprkos mjerama izrečenim u cilju zaštite zdravlja ljudi, kao i onim koje se odnose na zaštitu prirode, zarad ostvarivanja lične koristi ugrožavaju riblji fond i dovode u opasnost zdravlje ljudi, saopštilo je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Iz NPCG je saopšteno da nesavjesni ribolovci nezakonitim djelovanjem i kršenjem zabrane kretanja Skadarskim jezerom, osim opštine Tuzi izlažu riziku i druge teritorije koje se oslanjaju na prostor Nacionalnog parka.

"Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum", poručuje se u saopštenju.

Navodi se da su juče i danas nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima pronašli oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je sva riba vraćena u jezero.

"U ovom periodu kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, činimo sve da ih zaštitimo od ulova i omogućimo im neometano obavljanje mrijesta", kažu iz NPCG.

Podsjećaju da je ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo 15. marta i traje do 15. maja 2020. godine, što podrazumjeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo JPNPCG podrazumjevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru uključujući i lov na jegulju.

Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je JPNPCG donijelo 20. marta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније