Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

09. 05. 2020. 12:12 >> 12:09

U TIVTU

Uspješno završen projekat "Školica dojenja"

NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj” i NVO “Moja podrška dojenju”, zajednički su realizovali Školicu dojenja u Tivtu, od jula 2019. godine. Školicu su pohađale buduće majke, zajedno sa svojim partnerima ili članovima porodice, s ciljem da zajednički uče o najadekvatnijem i najzdravijem načinu hranjenja bebe.

Devet mjesečnih ciklusa školice organizovano je u prostorijama Doma zdravlja Tivat, a stupanjem na snagu mjera protiv pandemije Kovid-19 virusa poslednja deseta Školica je bila dostupna putem online platforme. Kroz Školicu dojenja prošlo je više od 80 žena, većinom trudnice. 

Školica dojenja je podržana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. 

“Najveći problem majki je nepripremljenost na dojenje. Većina očekuje da je učenje o dojenju nepotrebno, ali samo dok ne dođu do momenta kada je potrebno nahraniti bebu. Tada vide da im je bilo potrebno znanje i za to. Kroz Školicu dojenja majke se spremaju na jako zahtjevan period kada je potrebno dati svom dijetetu pravi temelj zdravlja," istakla je Tereza Kiš, savjetnica za dojenje u okviru Školice dojenja. 

Projekat je od značaja za sve građane Tivta i zdravlje budućih naraštaja. Sve aktivnosti su sprovedene u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i drugih nadležnih međunarodnih i nacionalnih institucija.. 

“Školicom su obuhvaćene trudnice i majke koje su željele da dopune svoje znanje o dojenju, ali i bliske prijateljice i buduće tate. Nažalost odziv partnera je bio jako mali. Moguće je da se radi o mentalitetu i neshvatanju koliko važnu ulogu imaju očevi u dojenju beba i koliko je značajna njihova podrška ženama nakon porođaja. Radićemo i dalje na tome da se i oni aktivnije uključe i tako pomognu da i njihova djeca i supruge budu što zdraviji,” kazala je Kiš.

Iskustva i utisci polaznica nakon završetka Školice su različiti.

“Pripremila sam se koliko sam mogla za porođaj, sada je vrijeme i za pripremu za dojenje. Nema ništa bolje za dijete i zato želim da budem spremna da svojoj bebi dam najbolje, a to je moje mlijeko,” izjavila je Petra Raičević, polaznica Školice dojenja.

“Školica dojenja je za svaku preporuku, kako za buduće mame, tako i za one koje su se već ostvarile na tom polju. Naučila sam dosta korisnih stvari, razjašnjene su mnoge nedoumice oko dojenja i razbijeni neki čvrsto uvriježeni mitovi kod našeg naroda. Zahvaljujući Terezi i ovoj Školici, usmjerene smo na pravi put! Rado preporučujem ovu Školicu dojenja jer iskustvo koje pruža neprocjenjivo!” kaže Olga Pejović, polaznica Školice dojenja.

“Trudnoća, dojenje, sve novo za mene. Prijateljica mi je rekla da se otvara Školica dojenja. Morala sam prisustvovati i nisam se pokajala. Bilo je veoma edukativno, sve je obuhvaćeno. Ukazali su nam na to kako se pripremiti, kako riješiti eventualne probleme. Ja uspješno dojim već 8 mjeseci," istakla je Branka Mitrović, polaznica Školice dojenja.

Tokom trajanja projekta bilo je dostupno i besplatno, svakodnevno telefonsko savjetovanje budućih majki, porodilja i porodica, što je zajedno sa online organizovanom školicom bilo naročito korisno majkama nakon porođaja koje nisu morale da se odvajaju od svojih beba kako bi učestvovale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније