Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2020. 16:09 >> 16:10

INTENZIVNO OD IDUĆE SEDMICE

Kontrolisaće povrće i voće iz domaće proizvodnje

Uprava za bezbjednost hrane i fitosaterne poslove je redovnim kontrolama ove godine, uočila rizike od nedozvoljenog prisustva pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori. Zato su odlučili da od naredne sedmice počnu sa intenzivnom kontrolom povrća i voća iz domaće proizvodnje. Analiza će, ističu, za proizvođače biti besplatna.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navode da kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju zaštite zdravlje građana Crne Gore, osiguravanjem da se na tržištu nađu samo bezbjedni proizvodi.

Kontrola se, kako dodaju, sprovodi u svim okolnostima, pa i u ovim vanrednim, tokom trajanja epidemije. Bezbjedna hrana na tržištu obezbjeđuje se kroz brojne mehanizme.

"Kroz mjere veterinarskih i fitosanitarnih programa, obezbjeđuje se zdravlje životinja i bilja, odnosno zdrava sirovina za proizvodnju hrane. Kroz kontrole inspekcije prilikom uvoza vrši se nadzor hrane koja se uvozi, a kroz program bezbjednosti hrane, vrši se nadzor, odnosno monitoring nad bezbjednošću hrane. Sve ove aktivnosti se sprovode samo sa jednim krajnjim ciljem - zaštita zdravlja ljudi", pojasnili su iz Uprave.

Osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno se kontroliše hrana i iz domaće proizvodnje.

"Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori. Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane", ističu iz Uprave.

Stoga su, kako navode iz Uprave, u susret pojačanom plasmanu roda iz ovogodišnje sezone u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prethodnih dana organizovala sastanke sa kompanijama koje se bave otkupom voća i povrća. Cilj je da se osigura sistem samokontrole i da na tržište, bilo domaće ili inostrano, bude ponuđeno samo bezbjedno voće i povrće.

"U narednoj sedmici počeće intenzivne kontrole, kroz koje će inspektori i ovlašćena lica iz Uprave izvršiti uzorkovanje i laboratorijsku analizu svih proizvoda na gazdinstavima, kojih ima oko 300, prema dostavljenim spiskovima od strane otkupljivača. Ova kontrola je dio monitoringa Uprave i u skladu sa tim biće finansirana kroz obezbjeđena sredstva iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane. Znači, za proizvođače, analize proizvoda biće besplatne", ističu iz Uprave.

U slučajevima gdje se utvrde nepravilnosti, kako dodaju, biće zabranjeno stavljanje na tržište takvih, nebezbjednih proizvoda.

"Bez obzira što domaći proizvodi nose kvalitet više kada je riječ o plasmanu na domaćem tržištu, samim tim što su svježiji i imaju kraći lanac distribucije do potrošača, osnovno je da zadovoljavaju parametre bezbjednosti hrane. Crnogorska hrana sa pravom ima reputaciju izuzetnog kvaliteta. U cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i stečene reputacije, nećemo dozvoliti da pojedini proizvođači neodgovorni u korišenju pesticida naruše takvu reputaciju i rezultate crnogorskog sistema bezbjednosti hrane", navpodi se u saopštenju.

Uprava će, kako su kazali, kao i do sada, kroz redovne izvještaje, informisati javnost i o rezultatima ovih kontrola.

"Podsjećamo da je Uprava za bezbjednost hrane, u periodu od juna 2017. godine do danas kroz kontrole hrane iz uvoza, zabranila stavljanje na tržište Crne Gore oko 4.000 tona hrane. Od početka ove godine, kontrolama hrane namjenjene uvozu, do sada, zabranjeno je stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida", zaključuje se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније