Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

02. 02. 2024. 06:56 >> 06:56
2

NALAZ INSPEKCIJE

Hranu uništavali zbog lošeg kvaliteta ili velike količine pesticida

Inspekcija je u decembru zabranila uvoz 178.096,24 kilograma različitih vrsta proizvoda jer je utvrđeno da sadrže veću količinu pesticida od dozvoljene, ili da kvalitet hrane nije zadovoljavajući. To piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u koji je Portal RTCG imao uvid.

Uništeno je  19.529 kilograma banana za koje je utvrđeno da nemaju zadovoljavajući kvalitet da bi se našle u prodaji, a iz istog razloga uništeno je i 150 kilograma listića badema.

Inspekcija je pronašla veliku količinu pesticida u 3.840 kilograma nara, te je zabranjen uvoz i te pošiljke.

Prema dokumentaciji u koju smo imali uvid nar je sadržao veliku kolličinu pesticida pod nazivom “imazalil”, koji je fungicid odnosno sredstvo za zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti poput plijesni.

Zbog toga što je sadržala vlagu, uništena je i stočna hrana i to čak 52.180 kilograma.

Sporne su bile i pošiljke tikvica - 3.180 kilograma, paradajza - 5.200 kilograma i celera - 1.050 kilograma. Sve su uništene zbog veće količine pesticida nego što je to dozvoljeno.

Pošiljka suvih kajsija od 540 kilograma vraćena je sa naše granice, kao i 345 kilograma sjemena povrća, te čak 48.303 kilograma krastavaca.

Uz to što je uništena određena količina tikvica, sa granice je vraćeno 303 kilograma tog povrća, 14.000 kilograma klementine i 242 kilograma jagoda.

Sporno je bilo 1.0000 plodova masilne, 3.318 kilograma paprike, 18.000 kilograma đubriva o 6.762,24 kilograma pesticida.

Fitosanitarni inspektori su u decembru naplatili naknade u iznosu od 46.902 eura.

Pregledali su ukupno 1.688 pošiljki uzeli 284 uzoraka pri uvozu od čega je za 28 laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima.

“U decembru, labaoratorijski je ispitano 23,56 odsto pošiljki iz uvoza”, zaključeno je u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније