Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavila: M.M. ]

30. 05. 2020. 07:58   >>  07:55 19

SOŠIĆ

Nema povlačenja pred napadima klerofašista

Crna Gora i Crnogorci suočeni su sa očiglednim klerofašističkim, neprijateljskim nasrtajima i ne smije se ustuknuti, kaže Željko Sošić, umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, autor serije Božićni ustanak, i autor i scenarista novog projekta Rovačka republika, posvećenog tragičnim događajima nakon 1918. godine. Kaže da nije iznenađen najnovijim dešavanjima i ističe da je odgovornost na institucijama, koje treba ozbiljno da shvate o čemu se radi i ne potcijene ogromnu moć propagande.

 

"Svakodnevno slušamo laži o Crnoj Gori, falsifikuju nam istoriju, zatiru crnogorski identitet i posebnosti… Mi smo jedini narod u svijetu kojem se neko drzne da kaže da nijesmo to što jesmo, da ne govorimo jezikom kojim govorimo, da nemamo ime koje imamo i da pripadamo nečemu drugom, a da mi to zapravo ne znamo. Nema takvog primjera. To treba znati, na razobličavanju tih stvari insistirati, jer smo suočeni sa očiglednim klerofašističkim, neprijateljskim nasrtajima na jedan narod i jednu državu i ne smijemo da ustuknemo, nemamo na to pravo" kaže Sošić u Intervjuu za Dnevne novine.

Sošić ističe da je svjestan da će ekranizacija događaja iz tog perioda i teških zločina nad crnogorskim narodom, izazvati različite komentare, ali nema dilemu da istina o toj patnji mora biti dostupna javnosti. Ne samo da bi se znalo što je radila srpska okupatorska vojska, nego i da bi se objasnilo ono što se danas radi Crnoj Gori.

“Odlično sam upoznat sa time šta su ideološki preci ovih koji danas udaraju u temelje Crne Gore radili, govorili, pisali, i na šta su sve bili spremni. Zato, ne da nisam iznenađen najnovijim dešavanjima, nego sam nešto ovakvo i očekivao. Sada je odgovornost na institucijama, da svi ozbiljno shvate o čemu se radi i ne potcijene ogromnu moć propagande”, naglašava Sošić.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније