Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 06. 2020. 13:25 >> 13:24

IZ AGROBUDŽETA ZA 2020.

Podrška za još 83 mlada pčelara

Osamdeset tri mlada pčelara iz 16 opština ostvarilo je podršku za nabavku po pet košnica sa formiranim pčelinjim rojevima. Rješenja o ovoj pomoći Ministarstva poljoprivrede uručio im je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, u Kući meda u Danilovgradu.

Simović je podsjetio da se program podrške mladim pčelarima početnicima uspješno realizuje već godinama, te da interesovanje za pčelarstvo u Crnoj Gori iz godine u godinu raste, a broj pčelara i pčelinjih društava se povećava.

"Zahvaljujući ovoj mjeri podrške porodica crnogorskih pčelara danas je bogatija za 83 mlada pčelara i 415 oformljenih pčelinjih zajednica", kazao je Simović.

Prethodne četiri godine kroz ovu mjeru, kako je naveo, podržano je 394 mlada pčelara za nabavku 1.538 pčelinjih društava.

Kako je istakao Simović nabavljena je i mašina za ugostiteljsko pakovanje meda, u prepoznatljivim malim ambalažama, čija se instalacija očekuje narednih dana.

"Cilj je da med koji se pakuje u kontrolisanim uslovima u Kući meda bude reprezentativan proizvod, ne samo u pogledu kvaliteta, već i u pogledu ambalaže i obilježavanja. Na ovaj način crnogorskim pčelarima omogućili smo siguran plasman svojih proizvoda, a potrošačima i našim turistima da konzumiraju najkvalitetniji crnogorski med", kazao je Simović.

On je poručio da će se nastaviti i sa školom pčelarstva, koju uskoro završava prva generacija od 28 polaznika, te da će konkurs za upis nove generacije biti na jesen. Takođe, najavio je da će se organizovati i studijska posjeta nekoj od evropskih zemalja, kada se zbog pandemije steknu uslovi za to.

Simović je naglasio da se podrška kroz Agrobudžet pčelarstvu iz godine u godinu povećava, da je ove godine opredijeljeno oko 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu - 400.000 eura.

U ime domaćina, Opštine Danilovgrad, predsjednica Zorica Kovačević zahvalila se Ministarstvu na doprinosu da iz godine u godinu raste broj novih mladih pčelara, pa i u opštini Danilovgrad.

Ističući da je, i pored pandemije i izazova sa kojima smo se svi suočili, zadovoljstvo što poljoprivredna proizvodnja nije zaustavljena i podsjetila na značaj mjera koje su u pravcu ublažavanja posljedica pandemije realizovali i Opština i Vlada.

Kovačević je podsjetila na odluku lokalne uprave da oslobodi proizvođače sa teritorije ove opštine poreza do kraja godine.

"Uz poseban paket mjera Vlade za poljoprivredu, činimo napore da podrška u narednom periodu bude još izdašnija", poručila je Kovačević, dodajući da je poseban program podrške, u okviru lokalnog agrobudžeta od 250.000 eura, namijenjen upravo mladim pčelarima.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić je kazao da se pčelarska porodica, konstantno uvećava i predstavlja veoma ozbiljnu granu poljoprivrede u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније