Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2020. 13:28 >> 13:32
5

BOŽOVIĆ

Srpski narod izgubio duhovnog pastira i veliku ličnost

U ime diplomatsko-konzularnog osoblja Ambasade i Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i u lično ime ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović izrazio je najiskrenije saučešće arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vjernom narodu u Republici Srbiji i Crnoj Gori kao i svuda u rasejanju, na gubitku svog prvojerarha patrijarha Irineja.

Srpski narod izgubio je, kako kaže Božović, ne samo svog duhovnog pastira, već veliku ličnost, istorijsku ličnost, koja je obilježila jednu deceniju, vrlo tešku za srpski narod, crkvu i državu.

“Njegova Svetost je izgubila borbu sa opakom bolešću, koja je kao nijedna prije, cjelokupnu ljudsku civilizaciju uvela u krizu i tijela i duha. Do posljednjeg daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svjestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje i sopstveni život. To je, nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno sa braćom arhirijerima i vjernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu i službi-blaženog spomena mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija”, naveo je Božović.

Vrijeme koje je pred nama, kako ističe sudiće o djelima i životu blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

“Posvjedočiće značaj i ulogu koju je imao u periodu kada je Srpska pravoslavna crkva obilježila 1700 godina Milanskog edikta, 800 godina autokefalnosti SPC, osam vjekova Đurđevih stupova, šest vjekova Manasije, i što je najznačajnije završetka monumentalnog Hrama Svetog Save- koji za sve Srbe ima značaj jerusalimskog hrama, koji nas okuplja, sabira i ujedinjava”, poručuju iz Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.

Zato, kako navode, nije slučajno što će upravo blaženopočivši patrijarh srpski Irinej biti prvi srpski patrijarh koji će biti sahranjen u Kripti Hrama Svetoga Save, gdje će se ubuduće sahranjivati svi srpski patrijarsi.

“Na taj način on je, kao završni kamen duhovnog mozaika i osvećenja Hrama Svetog Save, ugradio i sebe samog u ovaj hram. Svojim boravkom u Ostroškoj svetinji, kao upravnik monaške škole u teškim vremenima pokazao je veliku ljubav i vjeru, kada je ona bila najpotrebnija Crnoj Gori. To je svjedočio i svakim svojim boravkom i posjetom svom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, u koju je rado dolazio , i u koju je uvijek priman sa velikom hristolikom radošću i ljubavlju i porukom vjernog naroda i Crkve blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje.

Ostao je vijeran Svetolazarevskom zavetu i radostan odlazi u naručje Svetom Savi ispunjenog amaneta Hrama Svetog Save”, poručuju Božović.

I zato su nam, kako kaže Bozović, u ovom danu velikog gubitka i žalosti više nego ikada potrebni sloga, jedinstvo i zajedništvo.

“Vječan ti spomen Svetosti i hvala Vam na svemu što ste učinili za srpski narod Crkvu i Državu”, zaključio je ambasador Božović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније