Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2013. 17:36 >> 17:37

KAŽNJAVANJE BERANSELACA

HRA: Pokazatelj nedostatka pravde

Kažnjavanje građana Beransela, koji su stali u zaštitu ustavnog poretka i životne sredine, još jedan je pokazatelj nedostatka vladavine prava i pravde u državi u kojoj mnogi zločini ostaju nekažnjeni, smatraju u Akciji za ljudska prava.

Iz te nevladine organizacije saopštili su da su da su razočarani odlukom predsjednika države Filipa Vujanovića da ne pomiluje 32 građana Mjesne zajednice Beranselo, koji su zbog "ometanja službenog lica u vršenju radnji" osuđeni na novčane kazne, koja je šestorici mještana zamijenjena zatvorskom.

U saopštenju HRA navodi se da u Crnoj Gori ostaju nekažnjeni "očigledni ratni zločini, kolektivno prebijanje u ZIKS-u čije kažnjavanje je odavno tražila Evropska komisija, kao i zlostavljanje štićenika u Zavodu Komanski most koje je utvrdio Evropski komitet za sprečavanje mučenja".

Prema njihovim riječima, ostaju nekažnjena i ubistva i napadi na novinare zbog slobode izražavanja, priznate zloupotrebe javnih fondova u partijske svrhe, prijetnje smrću, kao i kamenovanje i pljuvanje građana koji se zalažu za ljudska prava i policajaca koji ih obezbjeđuju.

U takvoj državi, smatraju u HRA, kažnjavanje građana Beransela, koji su stali u zaštitu ustavnog poretka i životne sredine, još je jedan očigledan pokazatelje nedostatka vladavine prava i pravde.

"Posebno protestujemo zbog toga što, iako su 52 NVO apelovale na predsjednika države da se založi za mirno rješavanje spora, i u dogovoru sa beranskom lokalnom upravom obezbijedi hitno prelazno rješenje za privremeno odlagalište otpada koje će biti u skladu sa Zakonom, ništa od toga nije urađeno", kaže se u saopštenju.

U HRA se nadaju da će pravni zastupnici mještana Beransela uspjeti da pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava ostvare pravdu u ovom slučaju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније