Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 12. 2020. 09:30 >> 09:32

U SVJETSKIM BAZAMA

PMF lider UCG po broju naučnih radova

Prirodno-matematički fakultet i ovu godinu završava kao lider na Univerzitetu Crne Gore kada je riječ o broju objavljenih radova u časopisima na SCI/SCIE listi, sa povećanjem broja radova koji su u kategorijama Q1 i Q2.

Dekan Prirodno – matematičkog fakulteta UCG, Predrag Miranović, kazao je da to svakako rezultira i visokim rangiranjem istraživača po citiranosti, a samim tim doprinosi i međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta Crne Gore.

„Iako u otežanim uslovima, naši nastavnici i saradnici nijesu zanemarili bitan segment svoga profesionalnog napredovanja – nauku“ , kazao je Miranović.

On je govorio o protekloj godini, izazovima i realizovanim aktivnostima na polju nauke, internacionalizacije i nastave.

On je kazao da je na Prirodno-matematičkom fakultetu trenutno aktivno 27 međunarodnih projekata, od čega je 19 bilateralnih, jedan nacionalni i sedam međunarodnih.

''Od kojih izdvajamo: HORIZONT 2020 -" Snažna interakcija na granici temeljnih istraživanja i primjene znanja", EUREKA –"Fitopreparati – prirodni materijali na bazi natkritičnih ekstrakata sa kontrolisanim oslobađanjem aktivnih komponeti", istakao je Miranović.

Na nedavno završenom konkursu Ministarstva nauke za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte u dijelu prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih oblasti nauke PMF je dobio šest projekata od ukupno 35 koji su ocijenjeni sa više od 80 poena, i to po dva iz oblasti fizike, matematike i biologije.

''Takođe, dobili smo veći broj bilateralnih projekata sa Austrijom i Slovenijom, čak šest projekata sa našeg fakulteta je dobijeno u okviru nacionalnih projekata, a početkom godine je počeo sa radom i Centar za biomedicinska istraživanja (CEBIMER), u okviru kojega dvije istrazivačke grupe sa naseg fakulteta imaju svoje radne pakete - ja, kao dekan, sam član Upravnog odbora pomenutog projekta'', sapštio je Miranović.

PMF je uzeo učešća i u manifestaciji „Noć istraživača“, u kojoj su naši nastavnici, saradnici i studenti predstavili nastavno-istraživačku misiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Miranović objašnjava da su izazovi sa kojima se PMF u ovoj godini suočava brojni, ali da je svakako glavni onaj koji je pokolebao i na neki način usporio cio svijet - pandemija.

''Suočeni smo sa potpuno novim načinom održavanja predavanja i komunikacije sa studentima, koji se bazira na onlajn-nastavi'', istakao je on.

Posebna teškoća u ovakvom načinu rada, predstavlja, jkako kaže, kada su nauke koje se na PMF-u izučavaju su eksperimentalne vježbe koje se izvode na predmetima iz oblasti fizike, biologije, hemije i dijelom računarskih nauka, a koje su orjentisane na sticanje praktičnih vještina.

''Gdje god je bilo moguće, prvenstveno zbog broja studenata i aparatura/opreme, vježbe su izvođene uživo, uz strogo poštovanje propisanih mjera. Za veće grupe obezbijedili smo opremu za snimanje, tako da su praktične i teorijske vježbe snimane i postavljane studentima na odgovarajuće platforme'', kazao je Miranović.

 

Kaže da se najiskrenije nada da će se ostvariti značajni pomaci u zdravstvenoj sferi i da će se naći neko rješenje za prevenciju i suzbijanje virusa i da će naredna godina tako biti umnogome drugačija i bolja.

Istakao je da im je zdravlje kako zaposlenih tako i studenata na prvom mjestu. Kao dekan, ima tu obavezu a i odgovornost da preduzme sve da to najvrednije i ostane netaknuto. A sve ostalo, kaže, se može i postići i nadoknaditi.

''Stoga, umjesto nekog zaključka, poželio bih svim zaposlenima na UCG, svim studentima najprije očuvanje dobrog zdravlja i da nam ova 2020. godina bude jedna ozbiljna opomena i jedan veliki nauk, pa da sa svim tim iskustvom uđemo u 2021, u kojoj ćemo dati svoj maksimalni doprinos kako bi naši najvažniji resursi funkcionisali na najbolji mogući način'', zaključuje Miranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније