Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 12. 2020. 18:27 >> 18:35
3

PISONERO HERNANDEZ

Postići širok konsenzus o članovima Savjeta RTCG

Široki višestranački konsenzus o izboru novih članova Savjeta RTCG biće ključan za trasiranje puta reformi RTCG i njenu transformaciju u profesionalni i nezavisni javni servis, kažu u Evropskoj komisiji (EK).

 

Na pitanja naše televizije povodom poziva premijera Krivokapića Skupštini da razriješi članove Savjeta i najave izmjene Zakona o medijima, u EK su saopštili da je važno da crnogorski pravni okvir „pruža uslove koji omogućavaju efikasnu slobodu izražavanja, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore EU“.

Podsjećaju da novi zakon o RTCG usvojen u julu ove godine predviđa da se postupak za imenovanje novog Savjeta Javnog emitera RTCG pokrene u Parlamentu početkom sljedeće godine.

„Široki višestranački konsenzus o izboru novih članova Savjeta RTCG biće ključan za trasiranje puta reformi RTCG i njenu transformaciju u profesionalni i nezavisni javni servis“, kazala je dopisniku TVCG u Briselu portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

„Kao što je navedeno u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2020. godinu, novi zakoni o medijima i javnom emiteru RTCG koje je Parlament donio u julu 2020. godine, moraće biti razmotreni zajedno sa zakonom o audiovizuelnim medijima, koji je u pripremi, kako bi se osigurala dosljednost i potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i relevantnim međunarodnim standardima“, ističe Pisonero.

U Komisiji smo pitali i da li je poznato koja će “renomirana evropska kuća urediti RTCG”, ali su nas uputili na kabinet premijera Krivokapića:

„Što se tiče bilo kakvih razgovora premijerovog kabineta sa evropskim medijskim kućama o njihovoj podršci RTCG, srodna pitanja treba uputiti kabinetu premijera“, kazali su nam u Komisiji.

Tokom današnje konferecije za štampu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nije mogao da precizira koja će renomirana evropska kuća doći da uredi Javni servis, kako je to najavio premijer, ocjenjujući „da bi svakako trebalo da dođe najbolja“.

Ivan Mijanovic, dopisnik iz TVCG Brisela

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније