Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

29. 01. 2021. 18:34 >> 20:23
10

PREDMET U IZVIĐAJU

Tužilaštvo istražuje poziv za prodaju glasova

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet u vezi s izjavom premijera Zdravka Krivokapića da građani Nikšića treba uzmu novac ukoliko im bude ponuđen, ali da glasaju, kako je rekao, za najbolje. U toku je izviđaj, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz Tužilaštva. Iz CEMI-ja i MANS-a najoštrije su osudili izjavu premijera.

"Ako vam neko građani Nikšića, nudi pare uzmite ih, a glasajte za najbolje. Ti najbolji sigurno nisu oni koji su do sada, do 30. avgusta bili na vlasti, to nisu oni", izjavio je juče Krivokapić na Cetinju.

Ova izjava premijera izazvala je brojne reakcije. Iz CEMI-ja, koji godinama nadgleda izborni proces u Crnoj Gori, poručuju da je zbunjujuća i veoma loša.

"Zato što na neki način ova izjava upućuje gradjane na pogrešan put, ako je neko eventualno ponudio gradjanima da promijene izbornu volju riječ je o tome da je izvršeno krivično djelo i građanimn je u obavezi da prijavi izvršioca krivičnog djela". kaže Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

I iz MANS-a, koji godinama istražuje korupciju, poručuju da se izjava premijera Zdravka Krivokapića kosi sa svim standardima i zakonima Crne Gore.

"Izjava premijera Zdravka Krivokapića koja je data u javnosti svakako ne doprinosi da ono što je povjerenje građana u izborni proces u Crnoj Gori bude na većem nivou, naročito kad je dato u kontekstu Crne Gore koja već ima istorijat zadnje tri decenije kada je u putanju DPS", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Umjesto pozivanja građana da, kako poručuju iz CEMI-ja, učestvuju u kriminalnim radnjama, premijer je građane trebalo da pozove da prijave sve koji im eventualno nude novac za glasove.

"Ja pozivam predsjednika Vlade da u narednom peridu pojasni svoju izjavu, da pošalje poruku koja nije onakva kakvu je poslao.Već jednostavno da ih pozove da svaki građanin odbije u bilo koga ko pokuša da utiče na njegovu izbornu volju. Veoma je važno da izbori u Nikšiću iskažu volju gradjana koju su oni ispoljili", kaže Vujović.

"Svakako bi izjava koju je dao uoči izbora u Nikšiću,ne bi smjela da bud iznijeta znači od bilo koga , a naročito ne smije biti saopštena od strane nosioca javne funkcije, kao što je premijer Krivokapić. I ona čak u najbenignijem mogućem smislu ne bi smjela da bude primjer ponašanja", kaže Milovac.

I zato je sada, tvrdi Milovac, na potezu Tužilaštvo, koje treba da procijeni da li u izjavi premijera ima elemenata krivičnog djela.

A Televiziji Crne Gore je na pitanje da li će reagovati na izjavu premijera Krivokapića, iz cetinjskog Osnovnog tužilastva saopšteno da su formirali predmet koji je u izviđaju, a ukoliko se nakon toga utvrdi da je neko izvršio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, ta će osoba, ko god da je, biti procesuirana.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније