Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 03. 2021. 15:39 >> 15:40
4

UBNOR I ANTIFAŠISTI NIKŠIĆA

Položili cvijeće na spomenik na Bršnu

Delegacija UBNOR-a i antifašista Nikšića položila je cvijeće na spomenik na Bršnu posvećen borbi između Bršanskih partizana i četnika.

UBNOR i antifašisti Nikšića navode da su u toj bici koja se odigrala 10. marta 1942. godine "partizanske snage razbile četničke jedinice koje su brojale oko 500 domaćih izdajnika".

"Bršanski partizani potpomognuti borcima Nikšićkog NOP odreda razbili su ovu četničku jedinicu i ubili zloglasnog četničkog vojvodu Radojicu Nikčevića sa još 13 njegovih boraca, a više njih je ranjeno dok je 6 zarobljeno", navodi se u saopštenju.

Uspomenu na ovaj događaj evocirao je Blažo Nikolić, član Predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšića.

"Poslije skoro 80 godina od tog događaja, koji sa pijatetom obilježavamo, današnji sledbenici ovih poraženih snaga ponovo nasrću ne samo na Bršno i Nikšić već i na Crnu Goru ne sa oružjem kao tada, već mnogo perfidnije i opasnije negirajući crnogorski identitet, narušavajući vjekovni multinacionalni i multivjerski sklad potirući građanske vrijednosti na kojima se temelji savremena Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Nikšićki antifašisti su poručili "da je Bršno i tada i danas antifašističko kao i čitav slobodarski Nikšić, a da plahi i lakomi koji izdaju svoj narod ostaju zauvijek obilježeni kao izdajnici odbačeni od naroda. Sloboda za koju se borile i izborile prethodne generacije je najveća tekovina vječne Crne Gore".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније