Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2021. 18:22 >> 20:25

POMOĆ VLADE

Za štampane medije 120.000 eura, za portale 30.000

Vlada Crne Gore izdvojiće 120.000 eura za štampane medije i 30.000 eura za portale, kako bi im pomogla da ublaže ekonomske posljedice usljed pandemije Kovid-19. To je, kako su naveli iz Vlade, pomoć za prvu grupu medija.

Vlada je usvojila Informaciju o dodjeli pomoći medijima u skladu sa ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom Kovid-19.

Iz Vlade su kazali da će pomoć biti realizovana putem javnog konkursa Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, koji će ubrzo biti objavljen.

Konkurs će, kako su naveli, biti fokusiran na izradu sadržaja od javnog interesa u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama.

"Uzimajući u obzir globalnu svjetsku krizu pandemije COVID-19, kojom su pogođeni privredni subjekti u okviru svih djelatnosti, želimo naglasiti posebno teško stanje i položaj u kojem su se našli mediji, a naročito imajuću u vidu njihov javni značaj u ovoj situaciji, odnosno da borba protiv pandemije COVID-19, između ostalog, u bitnoj mjeri počiva i na medijima. Pravovremene i pouzdane informacije koje se odnose na prirodu i stepen ugroženosti javnog zdravlja, te puna informisanost građana o preporukama i mjerama u borbi protiv COVID-19, izuzetno su značajne aktivnosti koje sprovode mediji u cilju javnog interesa", navodi se u usvojenoj Informaciji objavljenoj na internet stranici Vlade.

Kako u kontekstu aktuelne pandemije tako i u svakodnevnom životu, kako se navodi, za razvoj demokratskog društva uloga pluralnih medija i različitih programskih sadržaja od nemjerljivog je značaja za slobodu informisanja i ulogu građanina u demokratskom društvu.

Ističe se da u teškom vremenu pandemije virusa Kovid-19, u Crnoj Gori gotovo svi mediji funkcionišu sa poteškoćama i neizvjesnim stepenom održivosti.

"Smanjenje obima oglašavanja, pad tiraža, kao i činjenica da su medijski radnici jedna od prepoznatih grupa koje su u povećanom riziku od potencijalne infekcije s obzirom na dnevnu interakciju i terenski rad, što podrazumijeva i povećan rizik medijskih kuća, čiji bi rad bio ugrožen u slučaju inficiranja zaposlenih, čine ključne izazove održivosti medija. S toga, a uviđajući važnost medija u aktuelnoj situaciji i potrebu da njihovo funkcionisanje ne bude ugroženo, potrebno je pored opštih mjera Vlade Crne Gore koje se odnose na likvidnost privrede, samim tim i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija, shodno budžetskim mogućnostima, preduzeti dodatne mjere u cilju obezbjeđivanja održivosti medija", piše u Vladinom dokumentu.

"S akcentom na značaj medija u pristupu pouzdanim informacijama i distribucije istih građanima Crne Gore, kako se dodaje, Vlada Crne Gore će dodatnim mjerama koje se odnose na medije, obezbijediti njihovu održivost, te samim tim i podršku pluralnom informisanju javnosti u ovom izazovnom momentu za naše društvo u cjelini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније