Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2021. 11:44 >> 11:47

KORDIĆ-JAKUMOPULU

Podrška SE nezaobilazna u reformama vladavine prava

U narednom periodu, napori sve tri grane vlasti će biti usmjereni na ispunjavanje prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24, u čemu stručnost Savjeta Evrope može biti od velike koristi Vladi, Skupštini i svim ostalim institucijama uključenim u proces, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić, na sastanku sa šeficom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Evgenijom Jakumopulu.

Jakumopulu je predstavila Horizontalni instrument Savjeta Evrope i Evropske unije koji državama Zapadnog Balkana i Turskoj pomaže u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima u oblasti vladavine prava.

Kako navode u saopštenju Sekretarijata Vlade za pristupanje EU, predstavnica Savjeta Evrope podsjetila je da je u toku druga faza ovog instrumenta, u okviru kojeg se pruža podrška Crnoj Gori u jačanju pravosudnog sistema, zaštiti ljudskih prava, unapređenju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i slobodi medija.

Ona je ukazala na dostupnost sveobuhvatne baze konsultanata Savjeta Evrope koji mogu pružiti podršku crnogorskim institucijama u sprovođenju reformi u ovim oblastima, i istakla raspoloživost i fleksibilnost Programske kancelarije u Podgorici da u toj podršci posreduje i dodatno doprinese.

Kordić je istakla da je saradnja sa Savjetom Evrope nezaobilazna u reformama, posebno kad je u pitanju vladavina prava. U tom kontekstu je upoznala sagovornicu sa trenutnim statusom u pregovorima s Evropskom unijom, sa akcentom na poglavlja 23 i 24 kojima naročito doprinosi Horizontalni instrument. Iznijela je uvjerenje da nova metodologija pregovora s EU pruža mogućnost za intenziviranje reformi i daje zamajac ne samo tehničkom nego i političkom aspektu pregovora i saradnje s Unijom i državama članicama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније