Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

23. 04. 2021. 20:32 >> 20:33

UDRUŽENJE PRAVNIKA

Izbor članova Savjeta RTCG uskladiti sa Zakonom

Udruženje pravnika pozvalo je Skupštinu i njena radna tijela da postupak utvrđivanja liste za imenovanje članova Savjeta RTCG-a usklade sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, ukazujući da je član 31. neadekvatno primijenjen. Da je u Savjetu morao da bude predstavnik Privredne komore, saopštio je u intervjuu našoj televiziji njen predsjednik Vlastimir Golubović a kako do toga nije došlo obratiće se, kako je najavio, predsjednicima Skupštine i Administrativnog odbora Aleksi Bečiću i Milunu Zogoviću.

Skupštinski Administrativni odbor nije odlučio u skladu sa Zakonom o Radio i televiziji Crne Gore kada je u prijedlog liste za imenovanje članova Savjeta RTCG-a uvrstio predstavnika Unije poslodavaca, smatra predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Saopštio je da su komora i unija kandidate predložile odvojeno, te da je, kako tvrdi, prilikom utvrđivanje liste kandidata prekršen član 31. Zakona.

"U stavu 6 kaže ako predlagač iz ove tačke 4. podnesu odvojene prijedloge razmatraće se prijedlog prema redosljedu znači redosljed privredna pa unija. Znači nedvosmisleno je kandidat privredne komore trebao da bude izabran. Mi ćemo uputiti reakciju na ovaj izbor predsjedniku skupštine i administrativnog odbora jer mislimo da nijesu postupili u skladu sa zakonom", kazao je Golubović.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović u telefonskom razgovoru za TVCG kazao je da je odbor uradio sve u skladu sa zakonom o nacionalnom javnom emiteru. Podsjetio je da je sjednica bila javna uz direktan prenos na Parlamentarnom kanalu.

S druge strane, potpredsjednik Administrativnog odbora iz opozicije Ljuiđ Škrelja saopštio je da je odluka Privredne komore da se obrati predsjednicima Skupštine i odbora potpuno opravdana jer je, kako navodi, zakon prekršen. A, da zakon mora da bude ispoštovan, poručuju i iz Udruženja pravnika.

"Administrativni odbor utvrdio je Predlog liste za imenovanje članova Savjeta RTCG uz neadekvatnu primjenu člana 31 Zakona o nacionalnom javnom emiteru jer je umjesto predstavnika Privredne komore uvrstio predstavnika Unije poslodavaca. Pozivamo Skupštinu i njena radna tijela da postupak usklade sa Zakonom", navodi se u saopštenju Udruženja pravnika.

Na preispitivanje odluke nedavno je pozvao i Media centar. Navode da to što u odlazećem sazivu Savjeta učestvuje predstavnik Privredne komore ne može biti opravdanje za Administrativni odbor da za člana novog Savjeta imenuje predstavnika Unije poslodavaca, jer se mora uvažiti činjenica da se taj postupak imenovanja članova Savjeta sprovodi po novom zakonu iz 2020. godine.

Nataša Mitrović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније