Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2021. 12:52 >> 12:55
3

SDT

Ostvareni značajni rezultati, državi vraćeni milioni

Iz Specijalnog državnog tužilaštva su, povodom, kako kažu, isticanja netačnih navoda o radu ovog tijela u posljednjem periodu, a čime se doprinijelo negativnoj percepciji o SDT-u, istakli da su u periodu od osnivanja 2015. godine do početka ove godine, ostvarili značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a određenim predmetima vratili u budžet Crne Gore milionske sume.

Kako ističu u saopštenju, od osnivanja 3.07.2015. do 1.01.2021.godine, Specijalno državno tužilaštvo je donijelo ukupno 143 naredbe o sprovođenju istrage, protiv ukupno 1.161 fizičkog i 279 pravnih lica, od toga je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto 78 naredbi o sprovođenju istrage, protiv 687 fizičkih i 88 pravnih lica.

"Za krivična djela visoke korupcije izdato je 48 naredbi o sprovođenju istrage protiv 221 fizičkog i 20 pravnih lica. Za krivično djelo pranje novca 12 naredbi o sprovođenju istrage protiv 191 fizičkog i 164 pravna lica, za krivično djelo terorizam dvije naredbe o sprovođenju istrage protiv 15 lica, za krivično djelo ratni zločin jedna naredba o sprovođenju istrage protiv jedne osobe i za ostala krivična djela (utaja poreza i doprinosa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i dr.) dvije naredbe o sprovođenju istrage protiv 46 fizičkih i sedam pravnih lica", navodi se u saopštenju.

Za isti vremenski period SDT je kako navode, podiglo 127 optužnih akata, od čega je 110 optužnica i 17 optužnih predloga, protiv ukupno 713 fizičkih i 63 pravna lica. Od toga je za krivična djela organizovanog kriminala podignuta 61 optužnica, protiv 458 fizičkih i 35 pravnih lica.

Za djela visoke korupcije 45 optužnica

Za krivična djela visoke korupcije podignuto je 45 optužnica protiv 139 fizičkih i 13 pravnih lica. Za krivičino djelo pranje novca 11 optužnica, protiv 49 fizičkih i 15 pravnih lica, za krivično djelo terorizam dvije optužnice protiv šest osoba, za krivično djelo ratni zločin jedna optužnica protiv jedne osobe i za krivična djela protiv izbornih prava sedam optužnih predloga, protiv 13 lica, dok su za ostala krivična djela optuženo 47 lica.

"Samo u ovoj godini SDT donijelo je 12 naredbi o sprovođenju istrage i jednu naredbu o proširenju istrage protiv ukupno 88 fizičkih i 7 pravnih lica, od čega je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto pet naredbi o sprovođenju istrage protiv 49 lica, za krivična djela visoke korupcije šest naredbi o sprovođenju istrage protiv 34 fizička i sedam pravnih lica; za krivično djelo pranje novca donijeta je jedna naredba o sprovođenju istrage protiv četiri osobe i za ostala krivična djela 1 naredba o sprovođenju istrage protiv jednog lica", naglašavaju u SDT-u.

Kako dodaju samo u ovoj godini SDT je podiglo osam optužnica protiv ukupno 23 fizička i jednog pravnog lica, od čega za krivično djelo organizovanog kriminala su podignute šest optužnica protiv 13 fizičkih lica. Za krivična djela visoke korupcije podignute su dvije optužnice protiv šest fizičkih lica, dok su za ostala krivična djela podignuta jedna optužnica protiv četiri fizička i jednog pravnog lica.

"Smatramo značajnim da naglasimo da je Specijalno državno tužilaštvo za nepunu godinu dana u borbi protiv krijumčarenja duvana i proizvoda od duvana, ukupno zaplijenilo 17.401 paket ili 17.401.000 komada cigareta, pokrenuto je više krivičnih postupaka za krijumčarenje protiv ukupno 38 fizičkih i tri pravna lica, a visina utajenog poreza akciza i carina u tim predmetima iznosi preko 70.000.000 eura. Nadalje u toku 2020. godine u okviru istih aktivnosti ukupno je zaplijenjeno 1.243 paketa cigareta čija vrijednost iznosi oko 1.200.000 eura, pokrenut je krivični postupak protiv ukupno osam fizičkih lica, a visina utajenog poreza, akciza i carina iznosi preko 18.000.000 eura. Kao zaključak prethodno iznijetih podataka ističemo da je izvršenjem krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije i drugih navedenih krivičnih djela nastala imovinska šteta u ukupnom iznosu od 246.635.636 eura, u vezi čega je SDT podiglo optužne akte i u jednom dijelu, o čemu će u nastavku biti riječi, imovinska šteta je vraćena u Budžet države Crne Gore, dok su u ostalom dijelu postupci i dalje u toku pred nadležnim sudom", navodi se u saopštenju.

Značajan podatak, ističu, je da je samo kroz primjenu instituta Sporazuma o priznanju krivice oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 40.215.660 eura, a samo u periodu od 1.01.2020. godine do danas u četiri krivična predmeta i to: "Vardar“, "Klap“, "VIP“ i "Bora“, vraćena je protivpravno stečena imovinska korist i izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 7.162.763 eura, koji iznos je uplaćen na račun Budžeta Crne Gore.

Netačno da SDT postupa selektivno

"Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 61 kriminalne organizacije sa ukupno 458 fizičkih i 35 pravnih lica, što govori o ozbiljnosti i brojnosti ovih kriminalnih organizacija, ali i naporima koje je Specijalno državno tužilaštvo uložilo na otkrivanju i procesuiranju istih. Kao posebno značajne rezultate izdvajamo podignute optužnice za krivična djela visoke korupcije, koja se odnose isključivo na politički eksponirana lica i to 37 optužnica, protiv 112 fizičkih lica (PEL), od čega su 111 lica pripadnici političke partije DPS i njihovih koalicionih partnera, a samo jedno lice je pripadnik jedne, ranije opozicione političke partije, što posebno naglašavamo, jer je u prethodnom periodu više puta netačno isticano da je Specijalno državno tužilaštvo selektivno u postupanju i da krivično gonjenje i krivične postupke usmjerava i vodi samo protiv pripadnika političkih subjekata koji su pripadnici sadašnje vlasti, odnosno nekadašnje opozicije", navodi se u saopštenju SDT-a.

Od osnivanja SDT paralelno vodi i finansijske istrage, pa se tako vodi finansijska istraga protiv ukupno 603 fizička i 180 pravnih lica. U toku trajanja finansijskih istraga Specijalno državno tužilaštvo je podnijelo i predloge za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja – zabrane raspolaganja i korišćenje pokretnih i nepokretnih stvari, u okviru kojih je privremeno blokirano pokretnih i nepokretnih stvari u ukupnom iznosu od preko 100 miliona eura. Isto tako, kao rezultat vođenja finansijskih istraga, samo za period od 2018-2020.godine, privremeno je blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka u iznosu preko 68 miliona eura, od čega samo u predmetu "E commerce“ preko 62 miliona eura.

"U vezi sa navedenim predmetom Poreska uprava je kroz postupke inspekcijskog nadzora pravosnažno utvrdili obavezu poreza na dobit za dio okrivljenih pravnih lica za 2016 i 2017.godinu, u iznosu od preko 31 milion eura, dok je za ostatak okrivljenih pravnih lica postupak u toku. Inspekcijskom nadzoru su prethodile aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i formiranog istražnog tima u fazi izviđaja i istrage, a u okviru formiranog istražnog tima bio i predstavnik Poreske uprave. Nadalje, u toku 2020 i 2021.godine, kao rezultat vođenja finansijskih istraga privremeno je blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka u iznosu preko 3.325.000,00€ i 13.800 dolara", naglašavaju U SDT-u.

Kao jedan od značajnih rezultata finansijskih istraga, kako navode u SDT-u, su i zahtjevi za trajno oduzimanje imovine koji su podnijeti Višem sudu u Podgorici u okviru kojih je trajno oduzet stan površine preko 190m2, čija vrijednost iznosi oko 300.000 eura, vila na primorju čija vrijednost iznosi oko 1.500.000 eura, kao i stambeni prostor površine preko 50m2 i zemljište ukupne površine preko 3000m2.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније