Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2021. 14:07 >> 14:08

ASP APELUJE

Hitno usvojiti izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Vlada i Skupština treba hitno da usvoje izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, poručili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP), navodeći da jedna od proaktivnih objava moraju biti isplate iz Egalizacionog fonda, iz kojeg se godišnje izdvaja oko 30 miliona eura.

Iz te nevladine organizacije (NVO) rekli su da je to jedna od preporuka koje su dostavili u okviru javne rasprave, završene prije nekoliko dana.

Iz ASP su kazali da su preporuke urađene kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou, a u okviru Projekta osnaživanja civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu – Weber, koji finansira Evropska unija.

„Iako je izmjenama Zakona o pristupu informacijama predviđeno proaktivno objavljivanje podataka o državnoj i lokalnoj potrošnji, a prvi put i prihodima na centralnom i lokalnom nivou, ASP je predložila da se objavljuju isplate iz Egalizacionog fonda, koji je ključni instrument za finansiranje manje razvijenih opština“, kaže se u saopštenju.

Iz ASP su rekli da je, radi povećanja transparentnosti, potrebno da opštine objavljuju i kredite, gdje im isplate iz Egalizacionog fonda služe kao garancija za vraćanje pozajmljenog novca.

Kako su naveli iz te NVO, to je posebno značajno jer se u izbornim periodima isplate iz Egalizacionog fonda i kreditni aranžmani mogu iskoristiti za ostvarivanje institucionalne prednosti onih koji su na vlasti.

Iz ASP su predložili da zarade menadžera i rukovodilaca javnih i lokalnih preduzeća takođe budu proaktivno objavljivane, a ne samo javnih funkcionera.

„Kao i da akti o sistematizaciji radnih mjesta sa spiskovima svih zaposlenih budu kontinuirano objavljivani (ne samo osnovni dokument, već i sve izmjene i dopune)“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP su kazali da će to doprinijeti većoj transparentnosti u ukupnoj politici zapošljavanja na centralnom i lokalnim nivoima, koja su, kako su naveli, godinama uvećavana dominantno zbog partijsko-izbornih potreba, zbog čega su stvorene preglomazne državna i lokalne administracije.

„Nova Vlada i parlamentarna većina su najavili najširu transparentnost, te je potrebno bez ikakvih odlaganja i što hitnije usvojiti izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao jednog od bitnih antikoruptivnih zakona“, ističe se u saopštenju.

Iz ASP su poručili da se na djelu mora pokazati odlučna, a ne samo retorička borba protiv korupcije.

„Pa bi u parlamentarnoj većini trebalo da budu svjesni da građani očekuju da se u drugi plan „gurnu“ politička prepucavanja i blokade, a da se u Skupštini usvajaju upravo oni zakoni, na koje oni godinama čekaju“, naveli su iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније