Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 07. 2021. 18:45 >> 18:46
5

DEMOKRATE

"Oštećenje groba koriste u političke svrhe"

Demokratska Crna Gora saopštila da je uzročnik štete na grobu Anđelije Malović bio vjetar, a ne niko od građana ili političkih aktivista, kako je, kako navode, Demokratska partija socijalista DPS željela da predstavi.

"Iskreno žalimo zbog oštećenja groba Anđelije Malović, ali taj slučaj ne treba da se koristi u dnevnopolitičke svrhe i zarad sitnih političkih poena. Štetu je potrebno sanirati, a ne izmišljati fiktivne neprijatelje i ostrviti se na sopstveni narod i crkvu, što jeste u duhu DPS-a", saopštili su iz Demokrata. 

Ističu da se oštećenje groba Anđelije Malović pokušalo iskoristiti u partijske svrhe. 

"Prvo, očigledno je da se ne radi o događaju od "prije nekoliko dana" jer postoji nekoliko desetina svjedoka, mještana, koji tvrde suprotno. Drugo, čim je primijećeno da je došlo do oštećenja spomenika i grobnog mjesta, a to je bilo na Vaskrs, dakle, početkom maja tekuće godine, obaviješteni su nadležni organi, koji su o tome sačinili zapisnik. Prema riječima građana, koji su štetu i prijavili komunalnoj policiji, olujni vjetar je osim konkretnog spomenika, oštetio još jedan spomenik. Sasvim je moguće da je nevrijeme samo dovršilo proces propadanja kome su doprinijele razne vremenske nepogode tokom dugih godina, ali prije svega nemar potomaka i onih koji su bili pozvani da se staraju o stanju grobnog mjesta. Zašto se čitavih dva i po mjeseca nakon što je šteta evidentirana nije ništa preduzelo", piše u saopštenju.

Demokrate pitaju i da li su u DPS-u svjesni da širenjem lažnih informacija u javnosti doprinose stvaranju ambijenta u kome su interpretacije važnije od činjenica.

"Interpretacije postaju nove činjenice, iz kojih se onda izvode oportuni politički zaključci. Dakako, da su svjesni, jer upravo to im je cilj. Elem, kao arhitektonski virtuozi, ali i detektivi poarovskih razmjera, odvažili su se da sami daju zaključke da je spomen-obilježje oskrnavljeno namjerno i to od strane građana, koji su navodno potmpognuti i ohrabreni od strane vladajuće koalicije. Za takve tvrdnje ne nude nikakve dokaze, osim svoje riječi, pa se i ovoga puta ispostavilo da njihova riječ nema nikakvu vrijednost, nikakvo utemeljenje i nikakvu snagu", navodi se. 

Ističu da izvještaj dokazuje da je uzročnik štete na grobu bio vjetar, a ne niko od građana ili političkih aktivista.

"Da stvar bude tragičnija, u svom saopštenju i datim izjavama oni razmatraju da li je zvonik na dobroj poziciji i da li ugrožava sami grob. Znači, krivce ne traže samo u građanima, već i u zvonu, što predstavlja izuzetno tragikomičan način da se obruše na Crkvu."  

Demokrate poručuju DPS-u da prestanu da izigravaju "renesansne svestrane umjetnike", jer im, kako navode, ne ide od ruke i "samo dokazuju svoju neukost i nesposobnost logičkog razlučivanja".

"Poručujemo im da bi trebalo da promijene ime svoje organizacije, jer time samo skrnave državne praznike i simbole. Poručujemo im da ako laže koza, ne laže rog, pa da sljedeći put svoje maliciozne tvrdnje ne zasnivaju na ličnim impresijama ogrezlim u mržnji, već da se počnu da se služe dokazima i istinom. Poručujemo im i da je kulminacija licemjerstva da oni govore o antifašizmu, a svakim svojim postupkom podrivaju podjele i nacionalnu netrpeljivost. I na kraju ih molimo, s obzirom na to da su podnijeli krivičnu prijavu, da nas obavijeste kako je proteklo suđenje sa vjetrom. To bismo voljeli znati i mi i građani, jer će nekom piscu možda poslužiti za pisanje satire", zaključuju Demokrate.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније